Centrālā dzīvojamo māju privatizācijas komisija (CDzMPK) pagājušajā nedēļā izsolē par 15 300 latiem pārdevusi bijušā Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) padomes locekļa Andra Priedīša dēliem piederējušo vienistabas dzīvokli Vecrīgā.
Dzīvokļa Rīgā, Gleznotāju ielā 5, izsolei bija pieteikušās 10 personas, un tā sākuma cena bija noteikta 4865 lati. Par pieckārt lielāku summu to iegādājās privātpersona Kristīne Roze. Dzīvokļa platība ir 24,38 kvadrātmetri, tas ir labiekārtots un atrodas nama 2.stāvā.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aisardzības departamenta prokurors Guntis Akmeņkalns informēja, ka prokuratūra pārbaudīs visu ar tiesas spriedumiem bijušajām VNĪA amatpersonām atņemto dzīvokļu izsoles. Pārbaudīs arī šajā gadījumā un, ja izrādīsies, ka tas pārdots, neievērojot likuma prasības, izsoles rezultātus anulēs.

Piektdien bija paredzēta arī bijušajam VNĪA valdes loceklim Mārim Teko piederošā dzīvokļa izsole, tomēr 15 minūtes pirms tās sākuma CDzMPK saņēma prokuratūras protestu, un izsole nenotika. Teko dzīvoklim Teātrā ielā 12 - 5 sākuma cena bija paredzēta 46 960 lati. Tā platība ir 130 kvadrātmetri un tajā ir četras istabas.

Prokurors, pārbaudot izsoles nolikumu, konstatēja, ka dzīvoklī joprojām pierakstīta viena persona, kā arī jaunajam īpašniekam paredzēts nepamatots noteikums maksāt iepriekšējam īpašniekam kompensāciju par remontā ieguldītajiem līdzekļiem.

Šis bija jau otrais gadījums, kad CDzMPK sagatavo izsoles noteikumus, kurus prokuratūra atzīst par nelikumīgiem. Iepriekš tā notika ar bijušā VNĪA valdes locekļa Anda Zalpētera dzīvokli. Augstākā tiesa apmierinājusi piecas Ģenerālprokuratūras prasības par VNĪA dzīvokļu atņemšanu to īpašniekiem - aģentūras bijušajiem darbiniekiem.

Pašlaik Ģenerālprokuratūra jau ierosinājusi krimināllietu pret bijušo VNĪA valdi, kas pieņēma nelikumīgos lēmumus. Valdes priekšsēdētājs laikā, kad tika pieņemti nelikumīgie lēmumi, bija Jānis Motte, bet tajā darbojās Andis Zalpēteris, Māris Teko, Voldemārs Spūžs, Andris Priedītis un Ervīns Ceihners.

Nelikumīgi iegūtie dzīvokļi būs jāzaudē bijušā VNĪA valdes locekļa Andra Priedīša dēliem Uldim un Arnim, bijušā VNĪA ģenerāldirektora Jāņa Mottes darījumu partnerim uzņēmuma "Interbaltija alfa" vadītājam Aināram Škaparam un viņa tēvam, kā arī VNĪA ģenerāldirektora vietniekam juridiskajos jautājumos Zalpēterim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!