Foto: F64

Trešdien plānots izsolīt zemes nomas tiesības Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņā, pastāstīja Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece.

Viņa norādīja, ka plānots izsolīt nomas tiesības uz zemes gabalu pilsētiņas teritorijā 19,3 hektāru platībā ar apbūves tiesībām uz 12 gadiem. Nosacītā sākuma nomas maksa mēnesī ir 115,83 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Izsoles nolikumā minēts, ka nomas tiesības ieguvušajam pretendentam par saviem līdzekļiem triju mēnešu laikā no nomas līguma noslēgšanas brīža jāizstrādā nepieciešamā dokumentācija un jāveic zemes gabalā esošo ēku demontāžas darbi un būvgružu utilizācija.

Savukārt deviņu mēnešu laikā no nomas līguma noslēgšanas brīža objektā jābūt veiktiem būvdarbiem, lai uzbūvētu un nodotu ekspluatācijā nomnieka iecerētajai saimnieciskajai darbībai nepieciešamās ēkas un infrastruktūru, veicot šajos būvdarbos investīcijas ne mazāk kā divu miljonu eiro apmērā.

Zemes nomas līguma noteikumi arī paredz, ka pēc ēku un infrastruktūras nodošanas ekspluatācijā, bet ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no nomas līguma noslēgšanas brīža, objektā tiek sākta nomnieka saimnieciskā darbība, nodrošinot visu turpmāko nomas līguma laiku ne mazāk kā 10 darbavietu.

"Mums interesē godprātīgi investori, kas patiešam ir gatavi investēt. Tieši tādēļ šie noteikumi ir pietiekoši nopietni, lai mēs redzētu, ka šīs investīcijas tiks ieguldītas ilgtermiņā," piebilda pašvaldības vadītāja.

Tostarp viņa pastāstīja, ka turpinās sarunas ar Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem. "Šobrīd mēs meklējam risinājumus, kā mēs varam sastrādāties un apdzīvot šo vietu. Saņēmām informāciju, ka viņi varētu pielāgot treniņu vajadzībām [pilsētas teritoriju], bet runa nav tikai par šo pilsētiņu, iespējams, ka tā ir arī apkārtne un meži," sacīja Robežniece.

Tāpat viņa informēja, ka no pilsētiņas teritorijas ir izvākta malka un joprojām tiek vākti ārā būvgruži.

Jau ziņots, ka ka Skrundas radiolokācijas stacijas pilsētiņu par 12 tūkstošiem eiro šā gada 15. janvārī iegādājās Skrundas novada dome.

Nekustamais īpašums sastāv no zemes gabala 45,1042 hektāru platībā. Uz zemes gabala atrodas 10 dzīvojamās ēku, trīs caurlaides biroji, trīs transformatora apakšstacijas, pārtikas veikals, klubs, sporta zāle, ūdenstornis, trīs noliktavas ēkas, trīs pārvaldes ēkas, sardzes telpa, trīs kazarmas ēkas, divas ēdnīcas, dārzeņu glabātava, kosmisko sakaru stacija, sporta zāle, pirts, siltumnīca, divas katlumājas, autoskola, 32 apkurināmas garāžas, autoparka darbnīcas, sūkņu stacija, ūdens mīkstināšanas stacija, automašīnu uzpildes stacija, kā arī autotehnikas inventāra noliktava.

Pilsētiņa savulaik tika izveidota PSRS militāristu vajadzībām. Tās tuvumā bija izvietota radiolokācijas stacija, nodrošinot trauksmes sistēmas darbību par raķešu uzbrukumu. 1994.gadā pēc Krievijas un Latvijas savstarpējā līguma noslēgšanas par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas teritorijas tika nolemts demontēt nepabeigto lokatoru "Darjal-UM". 1995.gada maijā lokatora celtni uzspridzināja. Abi atlikušie lokatori kalpoja vēl dažus gadus, līdz 1999.gada rudenī tika pabeigta to demontāža un novākti būvgruži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!