Otrdien valdībā panākta vienošanā par lombardu darbības tiesiskā regulējuma nepieciešamību, jo pašlaik Latvijā lombardu darbība netiek pietiekami kontrolēta un uzraudzīta, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace.
FM secinājusi, ka nepietiekami regulēta un uzraudzīta ir arī citu "ne-banku", pie kurām pieskaitāmas arī līzinga kompānijas, darbība.

Pašlaik Latvijā nav nevienas institūcijas, kura būtu tieši atbildīga par "ne-banku" un lombardu darbības uzraudzību un kontroli. Savukārt vairākas iestādes šobrīd uzrauga dārgmetālu apriti un mākslas priekšmetu apriti, ar kuru tirdzniecību nodarbojas arī lombardi un "ne-bankas".

Lombardiem un citām "ne-bankām" nav noteikti skaidri darbībās nosacījumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā, tajā skaitā kritēriji darbības uzsākšanai, piemēram, reģistrācijas prasības.

Ministru kabinets otrdien nolēma lombardu darbības tiesiskā regulējuma jautājumus sakārtot ieviešot ES direktīvu par to, lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai un teroristu finansēšanai.

Par direktīvas ieviešanu Latvijā atbildīgo iestādi noteiks Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas padome, un attiecīgi šī institūcija turpmāk nodarbosies arī ar lombardu darbības jautājumu tiesiskā regulējuma sakārtošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!