Foto: DELFI
Juristi pēc vairāku nedēļu ilgām diskusijām izstrādājuši likumprojektu par kolektīvajiem iesniegumiem, kura iniciatori bija portāla "manabalss.lv" veidotāji, noskaidroja Saeimas Juridiskajā birojā.

Portāls kļuva atpazīstams ar iniciatīvām "Atveram Saeimu" un "Atveram ofšorus", ko internetā parakstīja vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku. Tas pamudināja meklēt risinājumu, ko Saeimai ar šādi iesniegtām idejām darīt un kādai jābūt to virzībai.

"Tika analizēta citu valstu prakse un konstatēts, ka Latvijā pašlaik ir vienādi nosacījumi valsts iestādei, ja tā saņem iesniegumu no vienas personas vai desmit tūkstošiem, un šāda situācija nav atzīstama par saprātīgu. Ja personas jau ir apvienojušās un tām ir lielāka motivācija, arī kolektīvam iesniegumam ir saprātīgi noteikt atšķirīgu izskatīšanas kārtību," atzina Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Atšķirībā no parakstu vākšanām, ko īsteno Centrālā vēlēšanu komisija, šādām iniciatīvām nevajadzēs konkrētu likumprojekta redakciju, bet pietiks tikai ar idejas izklāstu.

"Kolektīvam iesniegumam nevajag sagatavot likumprojektu, bet vienkārši noformulēt prasību, ko iesniedzēji vēlas. Tas var būt noformulēts divos trijos teikumos ar īsu pamatojumu. Likumprojekts prasa lielāku gatavošanos un precīza teksta sagatavošanu," paskaidroja Kusiņš.

Paredzams, ka kolektīvajam iesniegumam pietiks ar mazāku parakstītāju skaitu, nekā pašlaik noteikusi "manabalss.lv" ‒ 10 tūkstoši. Taču tā būšot politiska izšķiršanās. Kusiņš uzsvēra, ka politiķiem būs jāpieņem lēmums, kam ir tiesības iesniegumu parakstīt ‒ tikai pilsoņiem vai ikvienam.

Portāla "manabalss.lv" pārstāvis Kristofs Blaus ir pārliecināts, ka iedzīvotāju atsaucība šādai iespējai būs.

"Tas būs ļoti labs sākums visām tautas iniciatīvām un tiešajai demokrātijai. Tikko tas būs pieņemts, Latvijā iedzīvotāju idejas virzīsies daudz labāk nekā līdz šim – kā diena pret nakti. Cilvēki vienkārši nevis ies uz valsts institūcijām ar iesniegumu, kur viņus vienkārši atfutbolē atpakaļ, bet likumā būs speciāli paredzēts, kā idejām virzīties," viņš sacīja.

Portālā "manabalss.lv" patlaban aktīvās iniciatīvas ir, piemēram, par tautas vēlētu prezidentu, reģionālās valodas statusa piešķiršanu latgaliešu valodai, atbalstu progresīvai nodokļu sistēmai un citas.

Nākamajā nedēļā Saeimā par likumprojektu notiks plašākas diskusijas, bet tālākā tā virzība tiks saskaņota ar Saeimas priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!