Foto: Publicitātes attēli
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) jau ir apsekojuši Rīgas pili pēc postošā ugunsgrēka, lai novērtētu situāciju. Jau ir izstrādāts turpmākās rīcības plāns Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un vēsturisko vērtību saglabāšanai, portālu "Delfi" informēja VNĪ.

Ugunsgrēkā ir daļēji cietušas Kastelas daļas, Austrumu piebūves daļas un Priekšpils daļas bēniņu, jumta konstrukcijas. Visvairāk ir cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Tāpat ugunsgrēka radīti bojājumi ir Svētku zāles jumta daļā. Pārējās telpas ugunsgrēks nav skāris, bet konstrukcijas ir samērcētas dzēšanas procesā.

VNĪ ir arī nodrošinājuši iekļūšanu Rīgas pilī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvjiem, kā arī visu apdrošināšanas sabiedrību ekspertiem, kuru izrakstītās polises saistītas ar Rīgas pili.

Kopā ar ģenerāluzņēmēju – pilnsabiedrību "SBRE" un projekta vadītāju-būvuzraugu SIA "Būvalts" ir izstrādāts operatīvās rīcības plāns Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un vēsturisko vērtību saglabāšanai. Šobrīd ir būtiski nodrošināt Rīgas pils stāvokļa nepasliktināšanos, pasargāt ugunsgrēkā cietušās daļas no negatīvās klimatisko apstākļu ietekmes un turpināt Rīgas Pils rekonstrukcijas-restaurācijas darbus.

Rīcības plāns ietver šādus galvenos darbības virzienus. Viens no tiem ir izvērtēt ugunsgrēkā bojāto telpu un konstrukciju stāvokli un veicamo darbu apjomu avārijas seku likvidēšanai un pagaidu jumta uzstādīšanai, tai skaitā ugunsgrēkā radušos gruvešu izvešanai un pasākumu veikšanai mitruma samazināšanai telpās.

Tāpat plānots veikt ugunsgrēkā bojāto telpu un konstrukciju detalizētu apsekošanu, piesaistot ārējos ekspertus, un izvērtēt Rīgas pils rekonstrukcijas – restaurācijas darbu turpināšanu ugunsgrēkā neskartajā Rīgas pils daļā esošā projekta ietvaros.

Iecerētas arī pārrunas ar projektētājiem un būvdarbu veicējiem par nepieciešamajām izmaiņām esošajā "Rīgas pils priekšpils rekonstrukcija un restaurācija, Pils laukumā 3, Rīgā" tehniskajā projektā un tā turpmākajā realizācijā.

Tiklīdz būs gatavas aplēses par nepieciešamo finansējumu ārkārtas darbiem avārijas seku likvidēšanai, būs nepieciešams Ministru kabineta akcepts finanšu līdzekļu pārdalei esošā projekta finansējuma ietvaros, lai steidzamo darbu izpilde varētu tikt uzsākta pēc iespējas īsākā laikā. Savukārt, izvērtējot izmaiņu apjomu esošā Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu tehniskajā projektā, varēs vērtēt arī papildus izmaksas saistībā ar pārprojektēšanas darbiem un būvniecības apjoma pieaugumu.


Jau ziņots, ka ceturtdien vakarā sākās ugunsgrēks Rīgas pilī. To izdevās nodzēst vien pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bijusi 3200 kvadrātmetru – jumta konstrukcijas un bēniņu telpa dega 2400 kvadrātmetru platībā,4.stāvs izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvs – 200 kvadrātmetru platībā.

Pašlaik notiek Rīgas pils Priekšpils remonts, tādēļ Valsts prezidenta rezidence ir pārcelta uz Melngalvju namu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!