Foto: DELFI
Populārās un ilggadējās Krievijas televīzijas spēles "Kas? Kur? Kad?" eksperts un Ukrainas kara lidotājas Nadeždas Savčenko advokāts Iļja Novikovs paviesojies Rīgā. Sarunā ar portālu "Delfi.ru" viņš atklāj, kāpēc nolēmis aizstāvēt sievieti, kā šī skaļā lieta virzās uz priekšu un ietekmēs viņa paša karjeru Krievijā.

Viens no pašiem populārākajiem spēlētājiem intelektuālajā klubā, kura īpašumā ir viena briljanta un divas kristāla pūces (spēlēs augstākais novērtējums, red.) Latvijā ieradies, tērpies T-kreklā ar Ukrainas simboliku. Par spēli viņš gan runāt nevēlas, jo šīs tēmas neesot savienojams. "Lūdzu vienā intervijā nelikt kopā Savčenko lietu un "Kas? Kur? Kad?". Tā ir kluba principiāla pozīcija - spēle bez politikas," viņš skaidro.

Novikovs ir pārliecināts, ka Savčenko cietumā nebūs jāpavada 25 gadi tāpēc, ka Putins savā krēslā nevar atrasties vēl 25 gadus. "Interneta un mobilo telefonu laikmetā 40 gadus diktators nespēs noturēties. Domāju, Putinam ir palikuši skaitīti gadi," norāda advokāts.

Viņš neslēpj, ka ukraiņu lidotājas lietā, kuru apsūdz divu Krievijas žurnālistu slepkavībā, tagad liela nozīme ir tieši sabiedrības viedoklim, īpaši Eiropā un ASV, jo Krievijā uz plašu atbalstu viņš pagaidām nevar cerēt. Šī lieta Novikovam šķitusi interesanta tīri no profesionālā viedokļa. "Kad uzņēmāmies šo lietu, vēl nezinājām, vai būs tiesa, bet tagad redzam, ka tā būs gada galvenā tiesa Krievijā," viņš secina.

Taujāts par izredzēm, Novikovs atzīst, "lieta ir neprātīgi smaga. Tajā saņemt attaisnojošu spriedumu ir "ne-ie-spē-ja-mi". Tas jau sākotnēji bija skaidrs. Mūsu aprēķins slēpjas tajā, ka spriedums nav sinonīms vārdam rezultāts. Rezultātu mēs neapšaubāmi panāksim - mēs viņu izvilksim. Un absolūti nav svarīgi, cik viņai piespriedīs tiesa 20 vai 25 gadus. Mums tas nav principiāli svarīgi".

"Tiesas spriedums nebūs ne pēdējais, ne pat pirmspēdējais vārds šajā stāstā. Viss izšķirsies sarunu līmenī, diplomātijā un spiediena rezultātā uz Putinu. Mūsu mērķis jau sākotnēji bija panākt rezultātu, nevis formālu attaisnošanu. Kaut gan tad vēl nebija skaidrs, būs mums kādi pierādījumi par alibi un, vai vispār būs alibi," stāsta lidotājas advokāts.

Viņš arī pagaidām neatklāj tos cilvēkus, kuri viņu nolīguši šai skaļajai aizstāvības lietai, solot par to runāt pēc procesa beigām. "Protams, mums maksā, tomēr, ja es šādai sarežģītajai lietai, kas prasa milzu atdevi, ķertos klāt tikai naudas dēļ, tad mana honorāra summa būtu reizes piecas-desmit lielāka," norāda Novikovs.

Aizstāvis ir pārliecināts, ka Savčenko tiks izdota Ukrainai. "Mums ir palicis pavisam nedaudz. Ja mēs visu pareizi nostrādāsim, tad jebkura Eiropas un ASV līderu saruna ar Krieviju par jebkuru tēmu - gāzi, Krimu, sāksies ar frāzi, klau, jums ir Savčenko. Šai tēmai ir jābūt centrālajai. Agri vai vēlu Krievija nāksies ietirgot Savčenko pret kaut ko. Pret kaut ko vai kādu - tā nav vairs mūsu rūpe. Mūsu pienākums ir tam izveidot visus nepieciešamos priekšnosacījumus".

Novikovs atgādina, ka viss šis stāsts ir sācies, kad netālu no Luhanskas gājuši bojā divi Krievijas telekanāla žurnālisti un "Kremlī kāds uzsita pa galdu - nu, ātri atskaitieties, kā tas varēja notikt?". Tāpēc izmeklētājiem arī nācās strauji meklēt kam šo lietu "piešūt".

Novikovs uzsver, ka pierādījumu šajā lietā neesot. Savčenko sākotnēji inkriminēja, ka viņa pa telefonu ir nodevusi koordinātes krustojumam, kur atradušies žurnālisti, lai tos nogalinātu. Pēc tam izmeklētāji sapratuši, ka tāda zvana nav, un to pierādīt nebūs iespējams, tāpēc strauji tika mainīta versija - Savčenko sēdējusi mobilo telefonu sakaru tornī un nodevusi koordinātes pa rāciju.

"Sākām pārbaudīt - atklājās, ka no tāda attāluma ieraudzīt uzrakstu "preses" uz vestēm, nav iespējams," norāda Novikovs.

Izmeklētājs uzkāpis šajā tornī un no 2,6 kilometru attāluma nav spējis atšķirt cilvēku vestē un cilvēku bez vestes. Tāpēc arī no šādas versijas viņiem nācās atteikties. Tad no lietas "izvāca" vārdu "žurnālisti" un uzrakstīja, ka Savčenko vienkārši gribēja nogalināt kaut kādu skaitu mierīgo iedzīvotāju, turpina advokāts.

"Mums ļoti precīzi izdevās parādīt, ka Savčenko saņēma gūstā stundu agrāk, nekā šī apšaude vispār notika. Pirmkārt, ir telefons, kurš jau plkst. 10:40 atradās Luhanskā, otrkārt - ir video, ko uzņēmis viens kaujinieks un ko var sasaistīt ar plkst. 10:30, kaut gan viņš pats apgalvo, ka tas ir uzņemts stundu vēlāk," skaidro Novikovs.

"Mēs veicām eksperimentu ar saules staru leņķi. Astronoms mums teica, ka ņemot vērā to, ka tas notiek 17. jūlijā un Luhanskā, tāds Saules novietojums ir iespējams tikai ap plkst.10:30. Tā kā viss mums sakrīt, un visas separātistu liecības, kas saka, ka saņēmuši Savčenko pēc plkst.12, ir meli," turpina aizstāvis.

Par savu turpmāko karjeru Novikovs ir optimistisks. "Līdz šim es neesamu saskāries ar situāciju, lai no manis atteiktos dēļ paaugstināta "patriotisma" un ceru, ka tā arī nenotiks. Cilvēkiem, kuri ir spējīgi apmaksāt labu advokātu, kā likums, ir pietiekami daudz smadzeņu, lai saprastu, kas patlaban notiek valstī," secina Novikovs, vienlaikus gan atzīstot: "Godīgi sakot, es pats vēl nezinu, kā tas viss man beigsies. Bet, kamēr nebeigsies, turpināsim," viņš uzsver.

Jau ziņots, ka Savčenko tiesāšana slēgtā tiesas sēdē sākās 30.jūlijā.

Maskava 34 gadus veco Savčenko vaino divu Krievijas žurnālistu nāvē pagājušajā vasarā Ukrainas austrumos, pret viņu ierosināta arī krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!