Foto: F64
Jūlijā, tāpat kā iepriekšējo trīs mēnešu laikā, atkal ir nedaudz samazinājies iztikas minimums, sasniedzot 166,77 latus, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes informācija.

Ja janvārī iztikas minimums bija 174,41 lati, tad turpmāk tas pakāpeniski ir samazinājies. Aprīlī tas bija 171,61 lats, maijā – 170,13 lati, bet jūnijā – 168,38 lati.

Savukārt gada laikā iztikas minimums palielinājies par aptuveni pieciem latiem – pērn jūnijā tas bija 161,91 lats, bet 2007.gada jūnijā – 133,58 lati.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu groza saturs ir apstiprināts ar Ministru padomes 1991.gada 8.aprīļa lēmumu. Iztikas minimuma patēriņa grozā nav iekļauti alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi un luksusa preces. Iztikas minimumu aprēķina vidēji vienam Latvijas iedzīvotājam, nedalot iedzīvotājus pēc dzimuma, vecuma vai teritorijas.

Pilna iztikas minimuma patēriņa preču un pakalpojumu grozā no pārtikas precēm ietilpst maize, graudaugu un konditorejas izstrādājumi, gaļa un tās produkti, zivis un to produkti, piens un tā produkti, olas, eļļa, tauki, augļi, ogas, dārzeņi, cukurs, medus un citi saldumi, kā arī bezalkoholiskie dzērieni.

No nepārtikas precēm grozā ietilpst vīriešu, sieviešu un bērnu apģērbs, apavi, mājokļa uzturēšanas un remonta materiāli, sadzīves tehnika, pārējās elektropreces, personīgās lietas, mēbeles, tekstilmateriāli dzīvoklim, trauki un virtuves piederumi, dārza inventārs, mazgāšanās līdzekļi, transportlīdzekļu iegāde, kosmētikas un higiēnas preces, individuālie aksesuāri, medikamenti, rakstāmlietas, avīzes, žurnāli, grāmatas, atpūtas un sporta inventārs, kā arī rotaļlietas.

Grzoā iekļauti arī citi pakalpojumi, sadzīvas un kultūras pakalpojumi un transporta izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!