Foto: LETA

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP), Kristīgi demokrātiskā savienības (KDS) un partija "Gods kalpot mūsu Latvijai" (GKML) parakstījušas partijas apvienības līgumu, lai kopīgā apvienībā startētu 13. Saeimas vēlēšanās.

Jaunās apvienības pilno nosaukumu veido visu trīs partiju vārdi, taču tās saīsinājums ir "Apvienība SKG". Tā veidota uz savstarpēji ideoloģiski tuvām partijām. "SKG" ir abreviatūra vārdiem "sociāls", "kristīgs" un "godīgs", skaidroja KDS valdes priekšsēdētājs Mareks Raups.

Apvienības mērķis ir attīstīt Latviju kā nacionālu valsti, kurā svarīgāka loma ir iedzīvotājiem un viņu vajadzībām, kur tiek saglabāta un kopta latviskā kultūrvide, sekmēts tradicionālais dzīvesveids un aizstāvētas kristīgās pamatvērtības, žurnālistus preses konferencē informēja jaundibinātās apvienības pārstāvji.

Savā uzrunā apvienības dibināšanas pasākumā Raups pauda bažas, ka Latvija varētu zaudēt savu valstiskumu, atdodot visas funkcijas Briselei. "Latvijai nav savas valūtas, kopš pagājušā gada Latvijai nav savu robežu. Nākamais solis varētu būt pakāpeniska valsts institūciju samazināšana, apvienošana, to funkciju deleģēšanai Briselei un visbeidzot likvidācija," bažīgs bija Raups.

Savukārt LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinēvičs pauda, ka jāapzinās apdraudējumi, ko nes "globalizācijas projekts". Viņš norādīja, ka Latvijā tiek aizmirsts par cilvēku, tāpēc par prioritāti apvienība uzskata rūpes par ģimeni, veselību, darbu, mājokli un drošību.

GKML līderis Andrejs Požarnovs aicināja nosargāt Latviju kā suverēnu un nacionālu valsti. "Latvijai jābūt gan Eiropas Savienībā, gan NATO, taču jāsadarbojas ar Višegradas grupas valstīm," pauda Požarnovs, uzsverot, ka tieši šīs valstis spēj aizstāvēt savas nacionālās intereses.

Savas uzrunas laikā viņš aicināja Saeimas deputātiem noteikt tādu pašu amata termiņu ierobežojumu kā Valsts prezidentam.

GKML līderis atzina, ka Latvija ir zaudējusi daudzas tautsaimniecības nozares. Tāpat ārējo apstākļu ietekmē ir ierobežotas tranzītu un banku nozares. Viņš bija bažīgs, ka Brisele pamazām pievāc Eiropas Valstu suverēnās tiesības un plāno veidot Eiropas Savienotās Valstis.

Kopumā apvienību veidojošās partijas apvieno vairāk nekā 1500 biedru. Šobrīd turpinās sarunas ar citām politiskā un sabiedriskām organizācijām par iesaistīšanos partiju apvienībā. Taču jau tagad apvienība prognozējusi, ka kopīgam startam gaidāmajām Saeimas vēlēšanās pievienosies vēl vairāki partneri.

Jautāti, uz cik vietām 13. Saeimā jaunā apvienība cer, partiju līderi konkrētu skaitli nenosauca, taču pauda pārliecību par pozitīvu iznākumu un uzsvēra, ka apvienība ir konkurētspējīga ar citām partijām. Dinēvičs pauda apņēmību 5% barjeru pārvarēt, vienlaikus gan atzina, ka pats minimums būtu pārkāpt 2% barjeru, lai saņemtu valsts finansējumu. Tas būtu nepieciešams, jo apvienība neesot izveidota tikai uz šīm Saeimas vēlēšanām.

Kā informēja Raups, Saeimā jau šobrīd darbojas KDS pārstāvis – no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētais Ivars Brīvers. KDS līderis pauda cerību, ka Brīvers rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās kandidēs no jaunizveidotās apvienības saraksta. Tāpat apvienība cer, ka arī citi Saeimas deputāti varētu pievienoties apvienības sarakstam.

Požarnovs teica, ka trīs partiju līguma parakstīšana ir tikai pirmais solis. Apvienība cer rast arī citus sadarbības partnerus. Līdz Saeimas vēlēšanām apvienību varētu jau veidot pieci, seši juridiski spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!