Pirmdien Briselē tiks prezentēts jauns portāls “Historiana”, kas izveidots, lai palīdzētu apgūt atkal apvienotās Eiropas vēsturi un kultūras mantojumu.

Eiropas vēsture vēl arvien ir kaismīgu politisku diskusiju priekšmets, tāpēc ir svarīgi, lai jauniešiem būtu pieejama pēc iespējas plašāka informācija par visu vēstures faktu kopumu. Vēsture ir jāmāca inovatīvi, uzskata EP deputāte Sandra Kalniete.

Kalniete asistents Mārtiņš Spravņiks portālu "Delfi" informēja, ka jaunā mājas lapa www.historiana.eu tiks prezentēta pirmdien Eiropas vēstures skolotāju asociācijas EUROCLIO pasākumā "Vēstures izglītība un uz iemaņām balstīta mācīšanās 21.gadsimtā".

Kalnietes vērtējumā, interaktīvais portāls "Historiana", kurš tapis, sadarbojoties 35 valstu skolotājiem, tostarp arī no Latvijas, ir zināšanu krātuve, kas palīdz skolotājiem un skolēniem saprast Eiropas vēsturi kā reģionālās un nacionālās, tā Eiropas un globālās kopsakarībās.

Deputātes vērtējumā, Eiropas vēsture vēl arvien ir kaismīgu politisku diskusiju priekšmets, tāpēc ir svarīgi, lai jauniešiem būtu pieejama pēc iespējas plašāka informācija par visu vēstures faktu kopumu. Tā ir mūsu vēsture un to izprotot, mēs spēsim novērst politiskās kļūdas, kas radīja tādas ciešanas eiropiešiem 20.gadsimtā. Serebreņica notika tikai pirms 17gadiem.

Jaunā portāla autori ir EUROCLIO asociācija, kura šogad atzīmē savu 20. gadadienu. Savukārt Kalniete kopš šī gada aprīļa ir asociācijas atbalsta fonda prezidente. Deputātes uzdevums ir piesaistīt jaunus partnerus un līdzekļus asociācijas pasākumiem un idejām, kuru vidū ir arī nupat izveidotais portāls.

Jaunajā interneta vietnē "Historiana" informācija un stāstījumi ir sakārtoti septiņās tēmās: Konflikts un sadarbība, Idejas un ideoloģijas, Dzīve un atpūta, Tiesības un atbildība, Tautu kustība, Darbs,  Tehnoloģija un vide.

EP Eiropas vēstures izlīguma grupa tika izveidota 2010.gadā, un tās mērķis ir dažādo vēstures interpretāciju konsolidācija vienotā Eiropas vēsturē. Grupā darbojas 50 deputāti no 16 ES dalībvalstīm. Savukārt EUROCLIO ir Eiropas lielākā vēstures pedagogu asociācija, kurā apvienojušies 77 vēstures skolotāji, pasniedzēju biedrības un institūti no 49 valstīm, to skaitā arī no Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!