Latvijā nule izveidota sabiedriskā organizācija "Baltijas forums" (BF), kuras mērķis būs veicināt Latvijas un Krievijas dialogu, iesaistot arī citas Baltijas jūras reģiona valstis.
BF Uzņēmu reģistrā tika piereģistrēta 20.aprīlī un tās prezidents ir Nikolajs Neilands. "Baltijas Foruma" dibinātāji ir Krievijas Ārpolitikas un aizsardzības politikas padome, kuru vada Sergejs Karaganovs un Latvijas fonds Draudzība un sadarbība, kuru vada Neilands.

"Krievijas ārpolitikas un aizsardzības politikas padome ir Krievijas politiskās elites organizācija, kurā līdzdarbojas Maskavas ārpolitiskie eksperti, tai skaitā gan Krievijas Ārlietu ministrijas bijušie un esošie darbinieki, gan Krievijas prezidenta administrācijas darbinieki, gan vēsturnieki un arī citas augsti stāvošas amatpersonas," uzskata Neilands.

Ideja izveidot šādu organizāciju radusies 1999.gada jūlijā, Maskavā, Krievijas ārpolitikas un aizsardzība politikas padomes veiktā pētījuma "Krievija - Baltijas valstis II" tapšanas laikā. Neilands atzina, ka šobrīd BF ir pārstāvētās tikai Latvijas un Krievijas organizācijas un politiķi, bet projektā ietilpst arī citu Baltijas reģiona valstu iesaistīšana.

Kā šī gada lielāko Baltijas Foruma projektu Neilands minēja konferenci "Latvija - Krievija vienotā Eiropā XXI gadsimtā. Kas mēs esam: draugi, ienaidnieki vai partneri?". Uz konferenci plāno ierasties vairāki Krievijas domes deputāti un pazīstami politiķi.

Konferences mērķis būs veicināt dialogu starp Krievijas un Latvijas.politiķiem. "Uzskatu, ka ir ļoti nepareizi, ka Krievijas un Latvijas politiķi regulāri netiekas un nediskutē. Bez dialoga nav iespējamas normālas attiecības," uzskata Neilands.

Minētā konference notiks šī gada jūnija sākumā, Jūrmalā, viesnīcā Lielupe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!