Latvijas Valsts zemes dienests izveidojis pirmo Latvijas satelītkarti, kas ir līdz šim precīzākā un arī pirmā Latvijas karte ar latviskiem nosaukumiem pēdējo 60 gadu laikā.
Par to informēja Zemes dienesta mārketinga nodaļas vadītājs Ričards Bataraks.

Šada veida karte būs pirmā Latvijā, jo līdz šim par karšu pamatu kalpojuši aerofotouzņēmumi - fotogrāfijas, kas uznemtas no lidmašīnas. Satelītkartes pamatā ir fotouzņēmumi no zemes mākslīgā pavadoņa, kuros ir augsta izšķirtspēja, kas ļauj izveidot precīzu apkārtnes attēlus, paskaidroja Bataraks.

Viņš arī uzsvēra, ka jaunā satelītkarte ir labi pārskatama un tajā iekļauti pēc iespājas precīzāki vietu nosaukumi, arī ļoti mazo ciematu un pat māju nosaukumi. Šāda karte varētu kalpot par bāzi NATO standartiem atbilstošās militārās kartes izveidošanai.

Valsts zemes dienests karti oficiāli prezentēs 18.maijā.

Karte ir tapusī sadarbībā ar Zviedrijas valdības finansiālo atbalstu, un Latvija par satelituzņēmumiem, kurus arī veica Zviedrijas pārstāvji, maksāja tikai daļēji.

Bataraks nevarēja nosaukt precīzo summu, bet lēsa, ka šādas kartes izgatavošana varētu izmaksāt aptuveni divus miljonus latu.

Kartes drukātā veidā būs pieejamas visiem interesentiem Jāņa Rozes karšu veikalos, kā arī kompaktdisku formatā, kas ļaus ar karti strādāt speciālistiem, jo kompaktdiskā ar kartē varēs apskatīt arī kādu specifisku sfēru, piemērām, tikai ceļus vai upes, vai elektrotīklus, pastāstīja Bataraks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!