Otrdien ārlietu ministrs Artis Pabriks pirmsvētku noskaņā ministrijām dāvināja e-izstādi, kurā apkopoti dokumenti un liecības par Latvijas diplomātiskā un konsulārā dienesta darbinieku gaitām Latvijas okupācijas gados.
Ārlietu ministrija norāda, ka e-izstādē “Latvijas valstiskuma sardzē. Latvijas diplomātiskā un konsulārā dienesta darbinieki okupācijas gados. 1940.gada 17.jūnijs - 1991.gada 21.augusts” iekļautie dokumenti var noderēt ministriju vēstures izpētei.

E-izstāde tika atklāta pirmdien un tā tika dāvināta Latvijas arhīviem, muzejiem un augstskolām. Izstādes atklāšanā ārlietu ministrs teica, ka šis projekts ir kā pateicība cilvēkiem, kuri grūtajā laikā nezaudēja ticību mūsu valsts nākotnei.

E-izstādes kompaktdisks ietver 49 diplomātu dzīvesstāstus, 189 dokumentus un 106 reproducētus fotoattēlus. Senākais dokuments ir 1940.gada 18.maija pilnvara Latvijas sūtnim Londonā Kārlim Zariņam, kurā kara gadījumā viņam tiek dotas ārkārtas pilnvaras pārstāvēt Latvijas intereses ārvalstīs.

2004.gadā Ārlietu ministrijas Arhīva nodaļa sagatavoja dokumentu izstādi “Latvijas valstiskuma sardzē“, ko atklāja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Izstāde piesaistīja plašu sabiedrības uzmanību, jo tajā parādīts līdz šim nepublicēts materiāls par Latvijas diplomātiskā un konsulārā dienesta darbību okupācijas gados, par pamatu izmantojot Latvijā un trimdā uzkrātos arhīvus.

Tāpēc izstādes materiāli tika apkopoti elektroniskā formātā. E - izstādi realizēja Ārlietu ministrija, SIA “Open media” un radošā apvienība MIAU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!