Foto: stock.xchng

Aizsardzības ministrijā (AM) ar aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Garisona dalību atklāta Militāro informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas komanda (MilCERT), informē AM.

MilCERT nodrošinās Aizsardzības ministrijas un tās padotības iestāžu, tostarp Nacionālo bruņoto spēku (NBS) informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzraudzību. Institūciju vadīs pulkvežleitnants Guntis Smilgzdrivs.

"MilCERT atklāšana ir nozīmīgs solis Nacionālo bruņoto spēku modernu spēju attīstībā un ļaus mums daudz efektīgāk nodrošināt Bruņoto spēku darbību jebkādos apstākļos," MilCERT atklāšanas ceremonijā sacīja aizsardzības ministrs Bergmanis.

"Savā ikdienā mēs arvien vairāk un vairāk lietojam modernās tehnoloģijas un ierīces, arī NBS un visa aizsardzības nozare nav izņēmums. Tas mums liek domāt par atbilstošiem drošības risinājumiem kiberdrošības jomā," uzsvēra Smilgzdrivs.

Komandas uzdevumos ietilps veikt aizsardzības nozares kiberincidentu atklāšanu, apstrādi un novēršanu, drošības pārbaudes aizsardzības resora komunikācijas tīklos. Tāpat MilCERT sniegs atbalstu un konsultācijas aizsardzības nozarē par kiberdrošību atbildīgajiem darbiniekiem un izglītos kiberdrošība jomā. MilCERT piedalīsies kibermācībās un sadarbosies ar Latvijas un citu partnervalstu institūcijām kiberdrošības jomā.

Ministrija informē, ka MilCERT darbība notiks ciešā sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju ("Cert.lv"). MilCERT pārstāvji 2015. gadā ir piedalījušies NATO mācībās "Cyber Coalition 2015" un Baltijas valstu mācībās "Baltic Ghost 2015".

MilCERT atrodas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra operacionālajā pakļautībā, ko tika uzsākts veidot ar aizsardzības ministra pavēli 2014. gada 1. decembrī. Sākot ar 2013. gada 1. janvāri, AM pakļautībā darbojas "Cert.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!