Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir izvēlējusies kandidatūras skandalozajiem amatiem Pasaules bankas (PB) izglītības projektā - bijušā Izmaksas sistēmas apakšprogrammas vadītāja Gata Kristapa un bijušā inženiera plānotāja Harija Boktes vietā.
PB projekta preses sekretārs Jānis Markovs informēja, ka galīgais vērtējums vēl ir jāsagaida no PB vadības Vašingtonā. Tas gaidāms aptuveni divu nedēļu laikā.

Ņemot vērā skandalozo atlaisto vēršanos dažādās institūcijās un tur notiekošajām izmeklēšanām, var rasties situācija, ka amatos ieceļ jaunus cilvēkus, pirms ir pilnīga skaidrība par iepriekšējo atrašanas likumību.

PB vadība, pēc VCP atzinuma, kas bija labvēlīgs Kristapam un Boktam, vairākkārt paudusi atbalstu viņu darbībai, norādot, ka neredz iemeslus šo darbinieku atlaišanai. Savukārt ministrija augustā izsludināja konkursu uz minētajiem amatiem.

Tuvākajā laikā jābūt VCP lēmumam par darbinieku atlaišanas likumību, kurš IZM būs neapstrīdams. Ja pārvalde liks ministrijai atjaunot Kristapu un Bokti, radīsies muļķīga situācija, jo IZM jau būs izvēlējusies citus cilvēkus šiem amatiem.

Konkursā uz inženiera plānotāja vietu sākumā pieteicās trīs cilvēki, bet līdz otrajai kārtai tika tikai viena persona. Uz Kristapa vietu sākotnēji pieteicās četri cilvēki, bet līdz otrajai kārtai tika divas kandidatūras.

Jau vairākkārt ziņots, ka sabiedrības plaša uzmanība notiekošajam skandālam starp Hariju Bokti, Gati Kristapu un ministriju tika pievērsta pēc tam, kad IZM valsts sekretārs Andris Sarnovičs viņus atlaida no ieņēmamā amata, pārmetot nekorektu izsoļu rīkošanu.

Atlaistās amatpersonas lūgušas izvērtēt Sarnoviča rīcības likumību Valsts civildienesta pārvaldē, bet atlaišanu - tiesā. Savukārt ministrija lūgusi izvērtēt vienu no izsolēm Ģenerālprokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!