Foto: LETA
Ņemot vērā termiņu pieminekļa Pārdaugavā demontāžai, būvnieki uzskata, ka šo objektu vajadzēs demontēt, izmantojot nevis konvencionālo metodi, proti, no posma pa posmam, bet gan nogāžot. Šī informācija gan tikšot precizēta darba gaitā, ceturtdien notikušajā preses konferencē sacīja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis sacīja, ka darbu veikšanas laikā objekts būs norobežots tāpat, kā šobrīd, tomēr par šo šobrīd vēl lemj drošības iestādes.

Lange atzīmēja, ka šobrīd pastāv divi pamata riski – laika rāmis, kurā jāiekļaujas, kā arī procesa "torpedēšana", no kuras būtu jāizvairās. Izpilddirektors piebilda, ka demontāžai pieteikušies pieci būvnieki, tādēļ jau piektdien varētu tikt noslēgts līgums.

Dome gan būvnieku šobrīd neatklāj, taču sola to darīt tuvākajā laikā. Mērs skaidroja, ka tas cita starpā tiek darīts, lai darbus varētu sākt bez provokācijām.

Vaicāts par darba termiņiem, Staķis neslēpa, ka ir augsta varbūtība, ka līdz 1. oktobrim vairs nebūs redzama vismaz daļa objekta.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inžinierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Pēc Staķa paustā, saskaņā ar likumu, objekts ir jādemontē pilnībā, neatstājot baseinu.

Konkrēta diena, kad objektu sāks demontēt, paziņos īsi pirms, taču , mēra vārdiem, "skaidrs, ka darbi jāuzsāk tuvāko nedēļu laikā".

Nacionālās drošības interešu dēļ dome izvēlējusies veikt slēgto cenu aptauju. Mērs sacīja, ka viņam "nav ne mazākās vēlmes kaut ko slēpt", taču dome ir spiesta daļu informācijas neatklāt, jo interese par šo objektu esot īpaši izteikta. Vienlaikus, lai nodrošinātu, ka sabiedrība ir iesaistīta, pēdējā posmā dome lūgusi "Sabiedrību par atklātību - Delna", kas arī ir sagatavojusi ieteikumus.

"Delna" direktore Inese Tauriņa pauda, ka iestāde pārliecinās, ka gan pašvaldība, gan būvnieki ievēro labas pārvaldības principus un ir izslēgti interešu konfliktu riski.

Tāpat būtiski esot domāt par to, kas šeit plānots nākotnē, tādēļ "Delna" ar domi ir runājusi arī par šo jautājumu.

Jau ziņots, ka padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāža būs jāveic līdz 15. novembrim, paredz 16. jūnijā Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtais likums par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Savukārt Ministru kabinets 14. jūlijā apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) izstrādāto "Padomju un nacistisko režīmu slavinošo demontējamo objektu Latvijas Republikas teritorijā saraksts", kurā ietverti 69 demontējami totalitāro režīmu slavinoši objekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!