Valsts bērna tiesību aizsardzības centrs (VBTAC) līdz nākamajai pirmdienai, 14.maijam, plāno sniegt vērtējumu par nepatīkamo notikumu Embūtes pagasta 9.pamatskolā, kurā skolas direktore likusi atrast vainīgo malkas kastes piegānīšanā, pieprasot visiem skolēniem atnest sērkociņu kārbiņas ar izkārnījumiem.
Šajā skolā pagrabstāvā atklāti kāda cilvēka ekskrementi, un kāds arī bija piečurājis skolēna kurpi. Lai noskaidrotu vainīgo, skolas direktore Ineta Jurķe sasaukusi skolēnus, lai viņi atzītos. Tomēr skolēni neesot atzinušies, tāpēc direktore izdalījusi sērkociņu kārbiņas un likusi tās piepildīt ar izkārnījumiem, pret ko protestējuši skolēni.

Sūdzību par notikušo Izglītības un zinātnes ministrijai un organizācijai "Glābiet bērnus!" uzrakstījis Embūtes pagasta padomes bijušais priekšsēdētājs, pašreizējais deputāts Imants Remess. Viņš norādījis, ka bērni neesot laisti mājās pirms pazemojošo darbību veikšanas. Skolas direktore apstiprināja faktu, ka "sērkociņu kārbiņas ir figurējušas", taču izteiktā ideja par to piepildīšanu nebija jāuztver nopietni un tas bija izmisuma solis. "Pats būtiskākais, ko mēs vēlējāmies noskaidrot, kāpēc skolēns to darījis," viņa sacīja. Pretēji Remesa apgalvotajam, bērni neesot nesuši kastītes ar izkārnījumiem, lai gan jaunāko klašu audzēkņi uzdoto dīvaino uzdevumu esot uztvēruši nopietni. Tomēr piepildītas sērkociņu kastītes neviens neesot atnesis.

Jurķe esot sasaukusi vecāku pilnsapulci, kurā atvainojusies par notikušo. Turklāt Remess savā sūdzībā, viņasprāt, izcēlies "ar pamatīgām fantāzijas un izdomas spējām". Sūdzības pamatā, pēc direktores domām, ir fakts, ka Remess šogad nav ievēlēts par pašvaldības priekšsēdētāju. Turklāt uz minēto amatu kandidējusi arī skolas direktore, kuras saraksts ieguvis vairāk balsu. Pēc vēlēšanām skolas vadības un Remesa attiecības saasinājušās, vēstīja Jurķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!