Piektdien Madonas rajona prokuratūra izvirzīs apsūdzību Cesvaines ģimnāzijas saimniecības daļas vadītājam Aldim Sproģim.
Madonas rajona prokuratūras prokurore Jolanta Tropa sacīja, ka 1956.gadā dzimušais Sproģis ir informēts par saukšanu pie kriminālatbildības "par to, ka viņš, būdams persona, kas ir atbildīga par ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, tīši pārkāpa šos noteikumus".

Likums par šādu nodarījumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai administratīvo arestu, vai piespiedu darbu, vai naudassodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Tropa pauda, ka vēl "nav izlemts par pārējām personām", ko varētu saukt pie kriminālatbildības.

Sproģis BNS pauda, ka ir noskaņots paļauties uz likteni - "kā būs, tā būs". Viņš teica, ka strādā un gaida, kas notiks tālāk. "Nepelnu tik lielu algu, lai ņemtu advokātu," viņš teica. Sproģis Cesvaines ģimnāzijā par elektriķi strādājot jau vismaz 18 gadus, bet par saimniecības daļas vadītāju - 11 gadus. Viņš ir elektriķis ar vidējo speciālo izglītību. Sproģim ir ģimene un bērni.

Sproģis apmēram divas nedēļas pirms Cesvaines pils ugunsgrēka bija apmeklējis obligātos kursus par ugunsdrošības jautājumiem. Ar skolas direktora Aloiza Spridzāna rīkojumu viņu pēc tam iecēla par atbildīgo ģimnāzijā ugunsdrošības jautājumos. Sproģis šo rīkojumu ir parakstījis.

"Viņš ir strādīgs un gudrs elektriķis. Klupdams un krizdams viņš gādāja par pili, lai tur viss būtu. Uzskatu, ka [šajā krimināllietā] ir jāatbild ne tiem, kam patiesībā būtu jāatbild. Priekšnieki jau nekad nav vainīgi, tie mazie ir vainīgi," BNS sacīja Cesvaines ģimnāzijas direktore Velta Kalniņa, kura šo amatu ieņem no 1.februāra.

Cesvaines ģimnāzijas bijušais direktors Spridzāns, kurš pēc 13 gadu darba šajā iestādē aizgājis no darba, par to abpusēji vienojoties ar pašvaldību, par krimināllietu un iespējamo paša atbildību tajā BNS teica: "Neko nezinu, gaidu, kas būs."

Cesvaines mērs Vilnis Špats BNS iepriekš sacīja, ka "krimināllietu par faktu ierosināja uzreiz pēc ugunsgrēka". "Ir nepatīkami - grozies kā gribi."

Madonas rajona prokuratūras virsprokurors Vilnis Burka BNS sākotnēji pauda, ka runa ir par diviem cilvēkiem, kuriem varētu izvirzīt apsūdzību krimināllietā par Cesvaines pils ugunsgrēku. Abi šie cilvēki ir bijuši atbildīgi par ugunsdrošības pasākumu ievērošanu Cesvaines pils ēkā.

Kopumā ugunsgrēks Cesvaines pilij un tajā izvietotajai ģimnāzijai nodarījis 66 141 lata zaudējumus.

Policija no Valsts ekspertīžu centra saņēmusi atzinumu par ugunsgrēka izcelšanos pilī. Konstatēts, ka ugunsgrēka iemesls mansarda stāvā ir no nepareizi uzstādītas un izmantotas krāsns.

Savukārt ģimnāzijas bijušais direktors BNS iepriekš pauda, ka 10.novembrī ugunsdzēsēji bija parakstījuši skolas apskates aktu. Tajā norādīts, ka pils apkures iekārtas ir lietošanas kārtībā.

Postošais ugunsgrēks Cesvaines pilī izcēlās 5.decembrī. Dažu stundu laikā pilnībā sabruka ēkas jumts, torņi. Rezultātā mājvietu zaudēja vairāk nekā 500 vietējās ģimnāzijas skolēnu, kas tagad spiesti mācīties divās maiņās trīs ēkās.

Cesvaines pils ir izcils eklektisma arhitektūras piemineklis (1896.gads). Pils apjoma kompozīcijas pamatā ir daļēji noslēgts pagalms, kuru veido trīs korpusi. To sadurvietās pagalma pusē bija iebūvēti atšķirīgi torņi, kuros atradās kāpnes. Ēkas parka pusi papildina terase, un tur bija lielais tornis. Pils celtniecības materiāls ir granīts, tā sarkanbrūnajiem torņiem bija paredzēts vairot pils glezniecisko efektu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!