Foto: DELFI

Ja cilvēki ievērotu cīņā ar Covid-19 saslimšanas izplatīšanos ieviestos ierobežojumus, bet kontrolējošie dienesti spētu pietiekami efektīvi kontrolēt to ievērošanu, tad šīs nedēļas laikā būtu jānovēro situācijas stabilizēšanās, otrdien medijiem pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Esam gājuši rudens cēlienā ar taktiku, kurā sākotnēji ir piemēroti lokāli un reģionāli ierobežojumi," norādīja Viņķele. Viņa atsaucās arī uz Veselības ministrijas (VM) galveno infektologu Ugu Dumpi, uzsverot, "ja pieņemto ierobežojumu izpilde būtu sekmējusies vismaz ar līdzdalību 75%, tad mēs šodien nebūtu situācijā, kurā esam".

Komentējot vēl kādu jaunu ierobežojumu ieviešanu, Viņķele uzsvēra, ka šobrīd "nekas daudz vairs nav palicis". Viņa norādīja, ka Latvijā būtu "ārkārtīgi grūti, ja ne neiespējami" piemērot tādus radikālus mērus kā darījuši, piemēram, itāli vai spāņi, kad fiziski aizliedz pārvietoties noteiktu attālumu tālāk no savas dzīvesvietas vai parasta gājiens uz veikalu ir ar izsniegtu atļauju. "Nedomāju, ka tas ir Latvijas scenārijs".

Papildinot Viņķeles teikto, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka šobrīd vairākās Eiropas Savienības valstīs ir novērots saslimstības samazinājums, kurās ir īstenoti dažāda mēroga ierobežojošie pasākumi.

"Daudz kas ir atkarīgs no tā, kas paliek uz papīra, kas paliek cilvēkam pie sirds un ko cilvēks ievēro," raksturojot ierobežojumu ievērošanu, norādīja epidemiologs.

Drošības pasākumi Latvijā bija pastiprināti, jo pirms divām nedēļām bija straujš saslimstības pieaugums. "Toreizējā pieaugumā sekas šodien novērojam ar lielo cilvēku skaitu, kuri ir hospitalizēti," norādīja Perevoščikovs, piebilstot, ka labā ziņa ir tā, ka šodien redzamais pieaugums nav tik izteiks, kā bija pirms tam.

Viņš pauda cerību, ka ieviestie drošības pasākumi tomēr tiks ievēroti, jo to mērķis ir samazināt saslimstību un apdraudējumu cilvēku dzīvēm.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra: "Ir pilnīgi skaidrs, ka situācija mūsu slimnīcās ir kritiska".

Kariņš vēlreiz aicina sabiedrību un atgādina, ka visi pieņemtie drošības un ierobežojošie pasākumi ir vērsti uz to, lai varētu pasargāt kopējo sabiedrības veselību un dzīvības. Ja saslimstība turpinās pieaugt, ir gaidāms, ka arī ies bojā vairāk cilvēku, viņš uzsvēra.

"Katrs cilvēks, kas iet bojā ir kadam tēvs, māte, vecais tēvs, vecā māte, brālis, māsa, darba kolēģis, draugs, radinieks, kaimiņš – katra cilvēka dzīvība mūsu valstī ir traģēdija. Mums ir kopīgiem spēkiem jāstrādā, lai šīs traģēdijas nenotiktu, tie priekšraksti ir visiem skaidri zināmi, mums tos ir jāpilda kopīgiem spēkiem," uzsvēra premjers.

"Ir daudz vieglāk pasēdēt mājās, kaut kur neiet, nekā ņemties ar sekām, ja, dievs nedod, kaut kur aiziet un saslimst," norādīja Kariņš.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 9764 Covid-19 testi, reģistrēti 584 jauni saslimšanas gadījumi, bet 16 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 143 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Kopā stacionāros šobrīd ārstējas 709 pacienti: 667 ar vidēji smagu slimības gaitu un 42 ar smagu slimības gaitu, liecina NVD dati.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 75 pacienti. Kopā līdz šim izrakstīti 1727 sasirgušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!