Foto: Pixabay
Ņemot vērā sarkanā līmeņa brīdinājumu par karstumu, cilvēki ir aicināti izvērtēt savu pašsajūtu un, ja karstuma dēļ jūtas slikti, pārcelt savu potes saņemšanas laiku, tviterī ziņo Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa.

Pirmās potes saņemšanas laiku iespējams mainīt vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, savukārt otrās, sazinoties ar ārstniecības iestādi, kur tā plānota.

Jau ziņots, ka šī karstuma viļņa kulminācija Latvijas austrumu novados, iespējams, būs trešdien, 23. jūnijā, tveicei pastiprinoties līdz +35 grādiem, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes.

Svelme, kāda jūnijā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē vēl nav pieredzēta, prognozēta Latgalē, Sēlijā un daļā Vidzemes. Jūnija karstuma rekords Latvijā ir +34,6 grādi 1973.gada 28.jūnijā Mērsragā.

Otrdien, 22. jūnijā, Latvijā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, pēcpusdienā vietām gaidāms pērkona negaiss ar lietusgāzēm, dažviet līs stipri, iespējama arī krusa. Dominēs lēns, negaisa laikā brāzmains dienvidaustrumu, dienvidu vējš, un gaiss iesils līdz +31 līdz +33 grādiem, vien vietām piekrastē būs mazliet vēsāks — tur +26 - +28 grādi, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Karstumā nepieciešams pēc iespējas mazāk uzturēties tiešos saules staros, šķidrumu uzņem vairāk nekā ierasts, kā arī izvēlēties gaišu, vieglu un elpojošu apģērbu. Karstumā nedrīkst veikt ilgstošu un fiziski smagu darbu, kā arī nedrīkst strādāt dārzā un jāizvairās no sportošanas. Nav vēlams ilgstoši atpūsties pludmalē un sauļoties.

Nolemjot doties peldēt, atvēsināšanās procesu, ejot ūdenī, jāveic pakāpeniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!