Foto: LETA

Ja pret Covid-19 nevakcinēta ārstniecības persona atsakās veikt Covid-19 testu, tiek diskutēts, ka šādām personām tiktu pārskatīti darba pienākumi, lai mazinātu pacientiem saslimšanas risku, otrdien, 25. maijā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja Veselības ministrijas (VM) Juridiskās nodaļas vadītāja vietniece Anita Jurševica.

Otrdien komisijas sēdē tika turpināta diskusija par iniciatīvu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", par kuru parakstu vākšana platformā "manabalss.lv" tika uzsākta 12. janvārī un līdz 16. marta pulksten 7 iniciatīvu bija parakstījuši 13 975 atbalstītāji, tāpēc tā tika skatīta arī Saeimā.

Sākotnēji to izskatīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, bet tagad arī Sociālo un darba lietu komisijā. Otrdienas pēcpusdienā iniciatīvu parakstījuši 17 024 atbalstītāji.

Iniciatīvas pārstāvis Artūrs Ikvilds iesniegumā aicinājis Saeimu rast risinājumu, izveidojot tādu tiesisko normu kopumu, kas nepieļautu ne valsts, ne pašvaldību, ne privātā sektorā strādājošo pakļaušanu diskriminācijai vakcinācijas esamības vai neesamības dēļ.

VM pārstāve, atbildot uz deputātu jautājumu, kāds ir rīcības plāns situācijā, ja, piemēram, kādā slimnīcā ir mediķis, kurš nav vakcinēts pret Covid-19 un atsakās veikt Covid-19 testu, kā nodrošināt pacientiem pēc iespējas mazāku saslimšanas risku, norādīja, ka tiek diskutēts šādos gadījumos iespēju robežās pārskatīt darba pienākumus ārstniecības personai, tādā veidā mazinot iespējamu saslimšanas risku pacientiem.

Tāpat viņa piebilda, ka šobrīd tādu situāciju esot ļoti maz, ka ārstniecības persona atteiktos testēties.

Deputātiem raisījās vairāki jautājumi, tostarp, daudzi bija vienisprātis, ka vakcinācijai pret Covid-19 jābūt brīvprātīgai, bet jāsaglabā obligātās potes bērniem, kas ir obligāti veicamas pirms bērnudārza apmeklēšanas uzsākšanas.

Komisijā tika izskatīts arī 17 759 Latvijas pilsoņu parakstītais kolektīvais iesniegums "Par Vakcinācijas biroja likvidēšanu", tomēr par šo tik plašas diskusijas neraisījās, jo birojs kā atsevišķa VM struktūrvienība vairs nepastāv, bet ir Nacionālā veselības dienesta nodaļa, kā arī atalgojums ir pielīdzināts valsts sektorā noteiktajam.

Sēdes noslēgumā komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) akcentēja, ka pareizi lietota, neviena vakcīna cilvēkam neko sliktu izdarīt nevar, tikai pasargā no daudzām saslimšanām.

"Vakcinācija ir tas, kāpēc mēs dzīvojam kvalitatīvi līdz 70 un 90, un pat 100 gadiem, nevis līdz 25 gadiem, kā tas varbūt bija vairākus simtus gadu atpakaļ, jo, kas tad mūs nonāvēja – tikai vienīgi tās infekcijas slimības, pret kurām ir vakcinācija," sacīja Skride.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!