Foto: Publicitātes foto

Rucavas novada domei līdz 6. augustam ir jāievēl jauns domes priekšsēdētājs, pretējā gadījumā Saeima var lemt par domes atlaišanu, par to pašvaldību vēstulē informējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā informēja Rucavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Romārs Timbra (LZS), šī VARAM vēstule ir nosūtīta arī domes deputātiem. Visticamāk, domes priekšsēdētāja vēlēšanas notiks nākamceturtdien, 28. jūlijā, kad paredzēta kārtējā domes sēde, piebilda Timbra.

Rucavas novada domes priekšsēdētāja amats ir vakants kopš 6. jūnija, kad neuzticības balsojumā no amata atbrīvota līdzšinējā Rucavas novada domes priekšsēdētāja Irēna Šusta ("Mūsmājas"). Ārkārtas sēdi jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanai līdz šim nav izdevies sasaukt – iepriekš šis jautājums ticis atlikts ar pamatojumu, ka uz sēdi nevarētu ierasties visi deputāti. "Kāds deputāts ir ekskursijā, kāds – komandējumā. Nolēmām ārkārtas sēdi nesasaukt, kamēr nav iespējams sapulcēt visus deputātus, kas, manuprāt, ir svarīgi šāda jautājuma lemšanā," iepriekš skaidroja Timbra.

Pašvaldība šajā jautājumā konsultējusies arī ar VARAM. Pagājušajā nedēļā saņemta VARAM Pašvaldību departamenta direktora Aivara Mičula parakstīta vēstule. Tajā VARAM vērš pašvaldības uzmanību, ka saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 91. panta pirmās daļas trešo punktu Saeima var atlaist domi, ja divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās tā nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai pastāvīgās komitejas. Šī norma attiecināma arī uz gadījumiem, ja divu mēnešu laikā dome nevar ievēlēt iepriekšminētās amatpersonas pēc domes lēmuma pieņemšanas par viņu atbrīvošanu no amata, vēstulē skaidro VARAM.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ministrija pieprasa Rucavas novada domei ne vēlāk kā līdz 6. augustam izskatīt jautājumu par Rucavas novada domes priekšsēdētāja vēlēšanām. Par pieņemtajiem lēmumiem un turpmāko rīcību pašvaldība tiek lūgta informēt ministriju.

Jau ziņots, ka 6. jūnijā no amata atbrīvota Rucavas novada domes priekšsēdētāja Šusta, liecina domes sēdes audioieraksts.

Neuzticību Šustai savā iesniegumā izteikuši septiņi no deviņiem domes deputātiem - Timbra (LZS), Viktors Čamans ("Novada attīstībai"), Andis Rolis ("Vienoti novadam"), Līga Stendze ("Duvzare"), Jānis Veits ("Mūsmājas"), Liena Trumpika ("Duvzare") un Gundega Zeme ("Vienoti novadam").

Deputāti pamatoja, ka Šustas vadības stila dēļ darbu pašvaldībā pametuši kvalificēti darbinieki un pašlaik domē trūkst vismaz piecu darbinieku.

Ar septiņām balsīm par, vienu pret un vienam deputātam atturoties, Šusta gāzta no novada domes priekšsēdētāja amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!