Foto: LETA
Ja ņem vērā mēra Nila Ušakova (S) teikto, ka katrai bedrei Rīgas ielās pretī var likt sakārtotas izglītības iestādes, galvaspilsētā nedrīkst būt vairāk par 541 bedri, aprēķināja portāls "Delfi".

Šo skaitli portāls "Delfi" ieguva, summējot Rīgas pašvaldības publiskajos pārskatos uzskaitītos izglītības iestāžu būvniecības un rekonstrukcijas projektus. Dati ir par laika posmu no 2009. gada, kad amatā stājās Ušakovs, līdz 2017. gadam, kas ir pēdējais pašvaldības mājaslapā publicētais pārskats.

2017. gadā Rīgas dome renovēja un labiekārtoja telpas Rīgas 64. vidusskolas sākumskolas izvietošanai un Rīgas Mūzikas internātskolas izvietošanai. Tāpat veikti 18 izglītības iestāžu ēku izlases veida renovācijas darbi. Četrās iestādēs uzlabota energoefektivitāte, septiņās atjaunotas fasādes un mainīti inženiertīkli. Sešās renovētas virtuves, četrās – sporta zāles, 16 – izbūvēja ugunsdrošības sistēmu, 10 – labiekārtoja teritoriju, sešās – atjaunoja ģērbtuves un pagrabus, bet vēl 34 iestādēs izbūvēja rotaļu laukumus, atjaunoja nojumes, žogus un veica citus darbus. Tādējādi kopumā atjaunotas 107 izglītības iestādes.

2016. gadā Rīgas dome veica vienkāršotu renovāciju četrām skolām, bet vēl 15 veica dažādus renovācijas darbus. 20 iestādēm uzlaboja energoefektivitāti, trijām mainīja ūdensvadus un kanalizāciju, astoņām renovēja virtuves, bet četrām – sporta zāles. Ugunsdrošības sistēmu izbūvēja 13 iestādēs. Izbūvēja trīs sporta laukumus. Pie 24 iestādēm iekārtoja rotaļu laukumus, bet teritoriju labiekārtoja pie 28 iestādēm. Vēl pie 45 izglītības iestādēm dome veica sīkākus darbus. Tādējādi kopumā sakārtoti 167 objekti.

2015. gadā Rīgas dome renovēja sešas mācību iestādes. Izbūvēja vienu sporta laukumu, bet pie četrām iekārtoja rotaļu laukumus. Vēl pie 24 iestādēm labiekārtoja teritoriju. Ūdensvadus mainīja četrām skolām. Virtuves blokus renovēja četrām iestādēm. Sporta un aktu zāles atjaunoja divās iestādēs, bet vēl četrās renovēja un siltināja logus un fasādes. Tādējādi darbi veikti 49 izglītības iestādēs.

2014. gadā Rīgas dome rekonstruēja un renovēja divas skolas. Izbūvēja divus sporta laukumus, pie 13 skolām iekārtoja sporta zonas, bet pie 12 iekārtoja rotaļu laukumus. Vēl 24 iestādēm izbūvēja celiņus un mainīja žogus. Sporta zāles, aktu zāles un ģērbtuves atjaunoja deviņās iestādēs. Vēl 19 iestādēs Rīgas dome veica dažādus mazākus darbus. Tādējādi darbi kopumā veikti 81 izglītības iestādē.

2013. gadā Rīgas dome rekonstruēja divas skolas. Žogus nomainīja 14 iestādēm, rotaļu laukumus izbūvēja 15 iestādēm, sporta laukumus izbūvēja pie sešām iestādēm, bet pie 12 iestādēm renovēja celiņus. Logus un fasādes atjaunoja pie piecām iestādēm. Virtuvju blokus renovēja trijām iestādēm. Tādējādi kopumā sakārtotas 57 izglītības iestādes.

2012. gadā Rīgas dome septiņām skolām restaurēja logus un fasādes, 11 iestādēm mainīja ūdensvadus, 12 iestādēm renovēja virtuves blokus, bet vēl 11 – paaugstināja energoefektivitāti. Aktu un sporta zāles renovēja 10 iestādēm, bet vēl deviņām veica mazākus darbus. Kopumā tie ir 60 atjaunošanas darbi izglītības iestādēs.

2011. gadā Rīgas dome rekonstruēja un renovēja piecas izglītības iestādes. Pārskatā uzskaitīta arī būvprojektu izstrādāšana izglītības iestāžu renovācijai, taču šos darbus portāls "Delfi" aprēķinā neiekļāva. Tādējādi 2011. gadā Rīgas dome sakārtoja piecas izglītības iestādes.

2010. gadā Rīgas dome renovēja, rekonstruēja un restaurēja sešas izglītības iestādes. Pārskatā nav precīzas informācijas par iestāžu skaitu, kam atjaunota ugunsdrošības sistēma, žogi, vai veikti citi darbi, tāpēc šie dati aprēķinā nav iekļauti. Tādējādi 2010. gadā sakārtotas sešas izglītības iestādes.

2009. gadā Rīgas dome rekonstruēja, restaurēja un renovēja astoņas izglītības iestādes. Uzskaitīta viena sporta laukuma izbūve. Tādējādi 2009. gadā sakārtotas deviņas izglītības iestādes.

Vēstīts, ka Ušakovs, izturot nu jau trešo uzticības balsojumu trīs mēnešu laikā, iepriekš domē sacīja, ka katrai bedrei Rīgas ielās pretī var likt sakārtotus bērnudārzus un citas iestādes. Tāpat mērs par bedrēm runāja piketā, kas tika organizēts viņa aizstāvībai pirms uzticības balsojuma. Tolaik, kā novēroja "Delfi", Ušakovs solīja bedru problēmu novērst. Tiesa gan, nesolot konkrētu novēršanas laiku un citus rīcības plāna soļus.

"Jā, mums ir bedres. Bet pretī katrai bedrei mēs varam likt sakoptu pagalmu, sakoptu skolu, jaunu stadionu, jaunu bērnudārzu, sakoptus citus objektus. Pretī katrai bedrei mēs varam likt vai nu atbalstu pensionāriem, vai nu bērniem, vai nu sociālās programmas," no tribīnes Rīgas domē teica Ušakovs.

Rīgas ielas un to bedrainais stāvoklis šoziem kļuvis par plaši apspriestu tematu. Soctīklos rodamas fotogrāfijas ar ceļmalā stāvošām automašīnu virtenēm, kas bedrēs pārsitušas riteņus. Bet Rīgas domes Satiksmes departaments bīstamo bedru dēļ vairākās ielās un Zemitāna tilta ieviesis atļautā ātruma ierobežojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!