Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ik gadu Latvijā vēža dēļ zaudējam tik daudz cilvēku, cik satilpst vienā Ķīpsalas izstāžu hallē. Ap 6000. Zaudējam ik gadu Lielvārdi. Nav zināms, cik no cilvēkiem nomirst tāpēc, ka valsts neapmaksā vajadzīgos medikamentus. Valstī ir vēža reģistrs, taču faktiski tas nedarbojas. Zināms vien fakts, ka pērn nomira 5892 onkoloģijas slimnieki. Tikai 85 cilvēki uzdrīkstējās "ziedot.lv" lūgt palīdzību. Viņiem saziedoja tuvu miljonam eiro. No šiem 85 cilvēkiem dzīvo 63.

Visticamāk, dzīvotāji būs arī Ineta Arnolde un Normunds Saule, ja "ziedot.lv" savāks vajadzīgo naudu zālēm. "Delfi" par viņiem jau rakstīja. Abiem vajadzīgas lielas summas: Inetai 117 000 eiro un Normundam – 56 885 eiro. Inetai no Valmieras vajag medikamentu "Darzalex" amiloidozes (nešķīstošu olbaltumvielu izgulsnēšanās) ārstēšanai, kas kopš šā gada jūlija pieteikts valsts apmaksājamo zāļu sarakstam. Taču tas nav paspējis iziet birokrātijas gaiteņus, lai tiktu iekļauts 60 miljonos eiro, ko valdībai budžetā prasa Veselības ministrija (VM) tieši zālēm. Normundam no Liepājas vajag "Keytruda". Tās ir apmaksāto zāļu sarakstā, taču ne Normunda vēža tipam, kas iemājojis kaklā. Diagnoze nav pat vēl pieteikta rindā uz iespējamo valsts zāļu apmaksu.

Kopumā VM onkoloģijai prasa 98 miljonus, no kuriem 60 būtu zālēm, bet pārējais – vēža profilaksei, diagnostikai, savlaicīgai ārstēšanai, speciālistu pieejamībai, rehabilitācijai, paliatīvajai aprūpei. Kāpēc Normundam un Inetai tā nav paveicies? Kāpēc viņi nav valstij vajadzīgi?

Rumānijas līmenī


"Atpaliekam no Eiropas vēža ārstēšanā vismaz desmit gadus. It visā – finansējumā, medikamentos, terapijās. Mēs esam Rumānijas līmenī," saka Aija Geriņa-Bērziņa, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes priekšsēdētāja un ārste Stradiņa slimnīcā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!