Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 2. un galīgajā lasījumā steidzamā kārtā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz noteikt valsts valodas pārbaudi Krievijas pilsoņiem.

Šobrīd spēkā esošā Imigrācijas likuma pārejas noteikumi paredz, ka Krievijas pilsoņiem pastāvīgās uzturēšanās atļaujas ir derīgas līdz šī gada 1. septembrim. Ja cilvēki vēlas atkārtoti saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, viņiem līdz 2023. gada 1. septembrim ir jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apliecinājums par valsts valodas apguvi.

Tagad IeM piedāvā jaunu likuma grozījumu variantu, kurā piedāvāja noteikt – ja dokumenti uzturēšanās atļaujas pagarināšanai būs iesniegti līdz septembrim, Krievijas pilsoņi varēs turpināt dzīvot Latvijā, bet PMLP pieteikumus būtu tiesības izskatīt līdz gadu ilgā termiņā.

Ja ar pirmo reizi neizdosies nokārtot valsts valodas pārbaudi, to līdz novembra beigām varēs kārtot atkārtoti un attiecīgi apliecinājumu par valodas zināšanām iesniegt līdz gada beigām.

IeM priekšlikums paredz, ka Krievijas pilsonim pastāvīgās uzturēšanās atļauja būs derīga līdz 2023. gada 1. septembrim, ja PMLP līdz minētajam termiņam nebūs saņemts pieteikums Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai vai saņemta informācija par personas pieteikšanos valsts valodas prasmes pārbaudes kārtošanai.

Deputāti komisijas sēdē neatbalstīja vairākus frakciju “Stabilitātei!” un “Progresīvie” priekšlikumus, kas noteica valodas prasmes pārbaudi nekārtot gados vecākiem cilvēkiem un citus atvieglojumus.

Jāciena gados veci cilvēki, uzskata Grevcova

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!