Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Būtu jādiskutē par tādu neprivatizējamu valsts kapitālsabiedrību daļu kotēšanu biržā kā AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" (LVM), otrdien, 16. jūnijā, preses konferencē pēc valdības sēdes pauda finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijas kapitāla tirgus tālāku attīstību un atbalstīja piedāvātos kapitāla tirgus turpmākās attīstības virzienus.

Vairākām ministrijām tika uzdots izvērtēt, kuras valsts kapitālsabiedrības būtu nododamas biržā, tostarp tiks vērtēta AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" kotēšana biržā.

Valdības sēdē Ašeradens minēja, ka biržā varētu kotēt vairāku uzņēmumu ar valsts vai pašvaldību kapitālu daļas, piemēram, "airBaltic", "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Conexus Baltic Gid", "Tet" un "Latvijas Mobilais telefons", kā arī "Rīgas ūdens" un "Rīgas siltums".

Vienlaikus ministrs norādīja uz uzņēmumiem, kuru daļas patlaban nevar nodot kotēšanai biržā - "Latvenergo", LVM, lidosta "Rīga" "Latvijas Pasts", "Latvijas dzelzceļš", "Latvijas gaisa satiksme" un "Latvijas Loto".

Preses konferencē Ašeradens paskaidroja, ka ir virkne uzņēmumu, kurus likums aizsargā kā neprivatizējamus, tomēr ministrs atzina, ka pēc tam, kad līdz jūnijam ministrijas būs iesniegušās izvērtējumu par atsevišķu valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā, valdībai būs nepieciešams diskutēt par to, ko darīt ar neprivatizējamajiem uzņēmumiem, tostarp "Latvenergo" un LVM.

Lūgts komentēt, vai šāda diskusija attiektos arī uz pārējiem neprivatizējamajiem uzņēmumiem, Ašeradens atzina, ka tas būs jāvērtē, bet patlaban viņš atturas komentēt detalizēti.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka jāsāk ar tiem uzņēmumiem, kuru kotēšana biržā neprasa likumu izmaiņas, bet pēc tam jāvērtē, "kā izvērsties plašāk".

Premjers arī noraidīja bažas, ka valsts kapitālsabiedrību daļu kotēšanu biržā varētu izmantot negodprātīgi, jo šis process tiks vadīts pēc starptautiski pieņemtiem principiem ar profesionālu starpnieku līdzdalību. "To dara profesionāļi, kas procesu vada no sākuma līdz beigām," pauda Kariņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!