Foto: F64

Otrdien, 9. maijā, divas dienas pirms mediķu rīkotās protesta akcijas, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pulcējās mediķu un pacientu organizāciju, kā arī ministriju un citu iesaistīto pušu pārstāvji, lai kārtējo reizi runātu par nepietiekamo finansējumu veselības aprūpes nozarei. Savukārt Latvijas Slimnīcu biedrība atkārtoti brīdināja, ka trūkstošā finansējuma dēļ vairums slimnīcu valsts apmaksātus pakalpojumus var sniegt tikai vēl trīs līdz četrus mēnešus.

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, runājot par ceturtdien, 11. maijā, gaidāmo protestu pie Saeimas, komisijas sēdes sākumā pauda, ka šī ir nebijusi situācija, ka "nāk kopā pacientu un ārstu organizācijas". Kādēļ? "Jo ir ļoti slikti," viņa uzsvēra.

"Veselības aprūpē pacients ir centrā, bet mēs savā organizācijā sakām, ka pacients ir rindā. Tā nav normāla situācija," norādīja Anča, akcentējot, ka par tām pašām problēmām un trūkstošo finansējumu nozarei tiek runāts gadu no gada.

Jādzēš ugunsgrēki

Meņģelsone sēdes laikā prezentēja galvenās veselības nozares vajadzības šogad, kas bija iedalītas trīs kategorijās – degošās, vidēji kritiskās un kritiskās vajadzības. Degošajām vajadzībām šogad nepieciešami aptuveni 165 miljoni eiro. Tās ir – zobārstniecība bērniem, stacionāru tarifs, ambulatorie pakalpojumi, kompensācija ģimenes ārstu prakšu uzturēšanai, kompensējamie medikamenti un ierīces, laboratorijas izmeklējumi.

Viņa norādīja, ka šie pakalpojumi šobrīd ir saglabāti līdzšinējā apjomā līdz gada beigām, kas ir nepietiekams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!