Foto: Shutterstock

Visas pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) sprieduma lietā "Ternovskis pret Latviju" atteiktās vai neatbilstoši izskatītās pielaides būtu vai nu jāpārskata vai būtu jāargumentē atteikuma iemesli, intervijā laikrakstam "Diena" sacījis bijušais Starptautiskās lidostas "Rīga" Drošības departamenta vadītājs Raimonds Lazdiņš, kurš ar konstitucionālo sūdzību par pielaides valsts noslēpuma objektam piešķiršanas kārtību bija vērsies Satversmes tiesā.

Viņš skaidroja, ka pielaides piešķiršana būtu jāpārskata, ja persona atkārtoti vērsīsies ar šādu lūgumu, vai jāargumentē atteikuma iemeslu, lai cilvēki varētu to apstrīdēt. "Neviens nevar apstrīdēt iemeslus, kurus nezina," sacījis Lazdiņš.

"Ir spriedums ECT lietā "Ternovskis pret Latviju", kas spēkā stājās 2014. gada 29. jūlijā ar valdības lēmumu, kad tā piekrita kompensācijas izmaksai. Būtu šausmīgi svarīgi saprast tagad to 29. jūlija valdības lēmumu, ieskaitot ar visiem atzinumiem, kas ir bijuši tajā sniegti, vai tās normas jau tad nevajadzēja strauji mainīt. Ja kāds jau tajā laikā būtu sniedzis atzinumu, ka tie likumi ir jāpārstrādā, balstoties uz to, ka tie neatbilst, mēs ļoti precīzi juridiski varam atsperties no šīs Ternovska lietas. Tas ir pierādāms fakts, ka kārtība bija jāgroza no 2014. gada 29. jūlija," savu viedokli intervijā laikrakstam paudis Lazdiņš, piemetinot, ka ST skaidri pasakot, ka tās lēmums nav ar atpakaļejošu spēku.

Viņš sacījis, ka cienot ST, tāpēc viņa prasība nebija, lai lēmums būtu ar atpakaļejošu spēku. Vienlaikus viņš skaidro, ka ir pierādāma situācija, ka no 2014. gada jūlija netiek ievērotas prasības, kuras ST min savā spriedumā, atsaucoties uz ECT spriedumu Ternovska lietā un citiem saistošiem spriedumiem. "Līdz ar to, lai izslēgtu diskusiju, kurš tur ko var sniegt vēlreiz, kuram būtu jāpārvērtē un kuram būtu tiesības kaut ko darīt, ir visi tie cilvēki, kuriem pielaides atteiktas vai anulētas pēc 2014. gada 29. jūlija," tā Lazdiņš.

"ST spriedums skaidri pasaka, ka valsts kopš šī ECT sprieduma neko nav darījusi, lai izlabotu situāciju, un šis bezdarbības periods tieši skar mani – Raimondu Lazdiņu. ST tiešām dod pārejas laiku līdz 2018. gada jūlijam, bet tiesības saprast, par ko atņem vai atsaka pielaidi, un tiesības būt uzklausītam ir jau no šodienas," savu viedokli paudis bijušais lidostas drošībnieks.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Satversmes tiesa (ST) 10. februārī pēc lidostas "Rīga" bijušā drošības departamenta direktora Lazdiņa prasības ierosinātajā lietā atzina par Satversmei neatbilstošām atsevišķas likuma "Par valsts noslēpumu" normas, kas noteic kārtību, kādā anulē speciālo atļauju jeb pielaidi valsts noslēpumam.

ST arī atzina, ka valsts drošības interešu dēļ nebūtu pieļaujama apstrīdēto normu atzīšana par spēkā neesošām no kāda brīža pagātnē vai no ST sprieduma publicēšanas dienas. Šādā situācijā ir nepieciešams un pieļaujams, ka Satversmei neatbilstošās normas vēl kādu brīdi paliek spēkā, dodot iespēju likumdevējam pieņemt jaunu tiesisko regulējumu.

Kamēr Saeima nav novērsusi šajā spriedumā konstatētos pamattiesību ierobežojumus, speciālo atļauju anulēšanas procesā attiecībā uz personas procesuālajām tiesībām piemērojami spriedumā paustie secinājumi, tostarp par personas uzklausīšanu un informēšanu par apstākļiem, kas ir lēmuma par speciālās atļaujas anulēšanu pamatā.

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas stājies spēkā tā pasludināšanas brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!