Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājs Dzintars Jakāns uzskata, ka finanšu ministrs Einārs Repše (JL), ignorējot likumu, cenšas par VID ģenerāldirektora vietniekiem iecelts savus partijas biedrus, intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" paudis Jakāns.

Jakāns norādīja, ka Finanšu ministrija tiek veidota komisija, kas vērtēs pretendentus uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem, komisiju vadīs pats Repše, tajā strādās ministrijas augstākie ierēdņi.

VID vadītājs stāstījis, ka likums paredz – pretendentus šim amatam izvēlas pats VID ģenerāldirektors un piedāvā apstiprināšanai finanšu ministram.

"Rodas iespaids, ka valstī var gan būt visādi likumi, taču ir gadījumi, kad likums un finanšu ministrs Repše ir viens un tas pats, un, ja Repše kaut ko vēlas, un visi likumi, kas runā šīm vēlmēm pretī, nedarbojas," laikrakstam klāstījis Jakāns.

Viņaprāt, ir redzams, ka Repšem ir mērķis ne tikai salikt JL kadrus viņam par vietniekiem, bet "arī citi mērķi". "Arī [pret Jakānu ierosinātā] disciplinārlieta uz to norāda," apgalvojis Jakāns, skaidrojot, ka lietas iznākums, ja viņu atzīs par vainīgu, pieļauj tikai algas samazināšanu par 20%, pazemināšanu amatā uz trīs gadiem, vai atbrīvošanu no amata.

"Skaidri redzam, kādas ir sekas," norādījis VID ģenerāldirektors.

Jau ziņots, ka, pamatojoties uz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumā konstatētajiem pārkāpumiem, Repše nolēmis disciplināri sodīt Jakānu, samazinot viņa algu uz sešiem mēnešiem par 20%. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija pārbaudes rezultātā konstatēja, ka Jakāna rīcībā – prettiesisku rīkojumu parakstīšanā – ir saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību.

Tāpat komisija secināja, ka Jakāna argumentācija par savas rīcības likumību un pamatotību ir klaji maldinoša un neatbilstoša, tādēļ pārbaudes rezultātā lemts, ka Jakāns ir vainīgs un disciplināri sodāms, jo pirms kāda laika bija no amata atbrīvojis divus Finanšu policijas darbiniekus, kurus apsūdzēja žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonu sarunu noklausīšanā. Taču tā kā policisti turpināja tiesāties, viņam nebija šādu pilnvaru.

Savukārt 14.oktobrī Repše ir parakstījis rīkojumu par VID ģenerāldirektora vietnieku vērtēšanas komisiju un pretendentu vērtēšanas kritērijiem. VID reorganizācijas ietvaros tiks izsludināti divi konkursi - uz VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā un Muitas pārvaldes direktora amatu, kā arī uz VID ģenerāldirektora vietnieka nodokļu jomā un Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes direktora amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!