VID šefs Dzintars Jakāns un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš noliedz, ka VID izmeklēšana par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieka finanšu darījumiem būtu atmaksa par augstu VID amatpersonu Vladimiru Vaškeviču, kuram par darījumu slēpšanu nesen tika atņemta pielaide valsts noslēpumam, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".
Laikraksts norāda, ka tiešu aizdomīgos darījumos vainotā KNAB darbinieka Jura Juraša sieva, arī KNAB izmeklētāja, ilgu laiku strādāja pie Vaškeviča lietas.

VID aizdomas par KNAB darbinieka Juraša nelikumīgo rīcību saistītas ar viņa īpašumu Valmieras rajonā, Burtnieku pagastā. Šo īpašumu ar aptuveni 30 hektāriem zemes un vecu krogus ēku Jurašs saņēma mantojumā no mātes 2002.gadā. Pēc paša Juraša teiktā, galvenais saimniecības vadītājs ir viņa tēvs, kurš noslēdzis nomas līgumu ar firmu "Burtnieku zirgaudzētava".

Firmas 50,8% pieder pašam Jurašam, bet atlikušās daļas viņa tēvam, brālim un darbiniekiem. Saskaņā ar likumu, Jurašam drīkst piederēt firma, tikai viņš nedrīkst pats tajā strādāt. No nomas viņš nekādu naudu nav saņēmis, tādēļ šis līgums nav norādīts ienākumu deklarācijā.

Firma pēdējo gadu laikā arī saimniecības attīstībai ņēma kredītus, kas izraisījuši VID interesi. Zemesgrāmatas dati rāda, ka pērn, ieķīlājot saimniecību, saņemts 210 000 latu liels kredīts, bet šogad janvārī - 350 000 latu. To uz pilnvarojuma pamata parakstījis Juraša tēvs Jānis Jurašs.

No VID izteikumiem izriet, ka pastiprināta interese par Jurašu ģimenes darījumiem radusies pēc pagājušajā nedēļā veiktās kratīšanas firmā "Vidzemes darījumu centrs", kas aizdeva naudu Juraša tēvam. VID šo firmu tur aizdomās par saistību ar naudas atmazgāšanu shēmu 6,5 miljonu latu apjomā.

Juraša tēvs Jānis laikrakstam skaidrojis, ka šīs firmas darbiniekus pazīstot jau vismaz septiņus gadus, tādēļ uzticējies tiem. Turklāt bankas nelabprāt dodot naudu investīcijām lauksaimniecībā. Ar "Vidzemes darījumu centru" bijusi vienošanās, ka apmaiņā pret kredītu tiktu atdota daļu zemes dzīvojamo ēku celtniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!