Foto: F64
Patlaban no amata atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns kopš savas atstādināšanas pērnā gada oktobra beigās ir saņēmis pilnu algu par darbu VID, un viņam alga nav samazināta par 20%, kā to paredzējis finanšu ministrs Einars Repše (JL), izdodot rīkojumu par disciplinārsodu.

Jakāns sacījis, ka, tā kā viņš apstrīdējis Repšes rīkojumu viņam piemērot disciplinārsodu - amatalgas samazināšanu par 20% uz sešiem mēnešiem -, tad tas nav spēkā un viņam tiek maksāta pilna alga. Ierēdnis sacīja, ka attiecībā uz tāda veida disciplinārsodu kā amatalgas samazināšana par 20% uz pusgadu, pieteikuma iesniegšana tiesā aptur minētā administratīvā akta darbību.

Savukārt, ja valdība izlems viņu atbrīvot no amata, tad minētā lēmuma darbību tā apstrīdēšana tiesā neapturēšot.

Jakāna alga ir ap 2000 latu pirms nodokļu nomaksas.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa 2011.gada 20.aprīlī paredzējusi izskatīt Jakāna pieteikumu, kurā viņš lūdzis atcelt Repšes lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu, ar kuru viņam uz sešiem mēnešiem par 20% samazināta amatalga.

Repše 2009.gada 16.oktobrī piemēroja Jakānam disciplinārsodu lietā, kas tika ierosināta saistībā ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzēto finanšu policistu Vasilija Kivļonoka un Jāņa Laizāna atbrīvošanu no amatiem VID.

Jakāns iepriekš sacīja, ka sūdzību par disciplinārsoda piemērošanu tiesā iesniedzis 4.novembrī, norādot, ka lieta tikusi ierosināta jau pēc noilguma iestāšanās, tikušas pārkāptas viņa tiesības lietas izskatīšanā, tās izskatīšanas gaitā nav nodrošināta objektivitātes principa ievērošana un visu lietas apstākļu izvērtēšana. Tādējādi viņš lūdzis tiesu atcelt lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu.

Jau ziņots, ka pret Jakānu ierosinātajā lietā tās izmeklēšanas komisija konstatējusi pārkāpumus, tāpēc ministrs pieņēmis lēmumu disciplināri sodīt Jakānu ar mēnešalgas samazināšanu uz sešiem mēnešiem.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija pārbaudes rezultātā konstatēja, ka VID vadītāja Jakāna rīcībā - prettiesisku rīkojumu parakstīšanā - ir saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību. Tāpat komisija secinājusi, ka Jakāna argumentācija par savas rīcības likumību un pamatotību "ir klaji maldinoša un neatbilstoša", tādēļ pārbaudes rezultātā lemts, ka Jakāns ir vainīgs un disciplināri sodāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!