Foto: AFI
Bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam finanšu ministrs Einars Repše (JL) ceturtdien piemērojis disciplinārsodu, uz gadu par 20% samazinot mēnešalgu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Iepriekš ministrs, pamatojoties uz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumā konstatētajiem un pierādītajiem pieciem Jakāna pārkāpumiem, kuri ir vērtējami kā būtiski, aicināja valdību atbalstīt vienu no bargākajiem sodiem – atbrīvošanu no amata. Tomēr šādu lēmumu koalīcijas partneri neatbalstīja.

Repše jau iepriekš arī parakstījis rīkojumu par Jakāna pārcelšanu FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā uz nenoteiktu laiku, nosakot amata mēnešalgu viņa iepriekšējās mēnešalgas apmērā.

Jarockis norāda, ka lēmums pārcelt Jakānu uz FM pieņemts, izvērtējot Jakāna "teorētiskās zināšanas un praktisko pieredzi nodokļu un muitas administrēšanas politikas jautājumos, kā arī viņa izglītību un kvalifikāciju, lai ar profesionāla speciālista, kuram ir padziļinātās zināšanas nodokļu un muitas administrēšanas politikā tiktu stiprināta FM kapacitāte nodokļu politikas pilnveidošanā".

Jau vēstīts, ka valdība pēc pāris mēnešu peripetijām tomēr atlaida no VID ģenerāldirektora amatu atstādināto Jakānu. Šādu lēmumu atbalstīja visi valdības locekļi, izņemot Tautas partijas ministrus. Vēl sēdes laikā viņi nekavējās paziņot, ka valsts riskē zaudēt tiesas prāvā, kurā Jakāns pret to izvirzītu prasību. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) un Repše gan neizrādīja satraukumu par Jakāna rīcību, norādot, ka tās ir viņa tiesības.

Vēstīts, ka divās līdz šim izskatītajās disciplinārlietas epizodēs, kuru dēļ vispār Jakānu ierosināja atlaist no VID ģenerāldirektora amata, speciāli izveidota komisija secināja, ka Jakāns ir gan apzināti novilcinājis, gan vispār nav pildījis ministra dotos norādījumus. Jakāns nebija laicīgi izsludinājis atklātus konkursus uz diviem dienesta ģenerāldirektora vietnieku amatiem. Turklāt arī pēc atkārtotiem ministra atgādinājumiem šis uzdevums nebija pildīts, jo konkursus izsludināja dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Jezdakova.

Otrs disciplinārpārkāpums Jakāna darbībā tika konstatēts, kad viņš atstādināšanas laikā vairakkārt bez saskaņošanas ar ministru vai disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju ieradās darbavietā, tādējādi neievērojot ar atstādināšanu saistītos ierobežojums, kas liedz ierēdnim pildīt pienākums un atrasties darbavietā. Finanšu ministrija iepriekš norādīja, ka Jakāns to turpināja prettiesiski darīt arī pēc tam, kad pret viņu jau tika ierosināta disciplinārlieta par šādu rīcību.

Jakāns jau paudis apņēmību valdības lēmumu apstrīdēt tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!