Foto: LETA

Nepieciešams koncentrēties uz "Vienotības" un Reformu partijas (RP) sadarbības būtību, kas paredz arī konkurētspējīga kandidātu saraksta izveidošanu pirms 12.Saeimas vēlēšanām, nevis jāskalda mati par atsevišķām sadarbības lietām, aģentūrai LETA sacīja RP valdes priekšsēdētāja vietniece Sandra Sondore-Kukule.

Tā viņa komentēja Vilnīša uzskatu, ka tiks īstenota partijas kongresā apstiprinātā pozīcija veidot vēlēšanu apvienību ar "Vienotību". Šādas apvienības veidošana nozīmētu, ka RP biedriem nebūs jāpamet partija, ja viņi gribēs piedalīties vēlēšanās, un viņi varēs saglabāt RP biedra statusu. Ja šis scenārijs tiks īstenots, Vilnītis ir gatavs palikt partijā.

Sondore-Kukule arī norādīja, lai kaut ko sarunās panāktu, ir jābūt gribai no abām pusēm, nevis tikai no RP. Viņa atsaucās uz RP bijušā valdes priekšsēdētāja Edmunda Demitera norādīto, ka ir nepieciešams izveidot ļoti spējīgu kandidātu sarakstu uz Saeimas vēlēšanām. RP valdes priekšsēdētāja vietniece pauda, ka pašlaik sarunu objekts ir iespēja, ka no RP uz Saeimu varētu kandidēt tuvu 20 cilvēkiem. Par to gan oficiāla vienošanās vēl nav panākta, norādīja politiķe.

Šīs 20 vietas varētu sadalīties vienmērīgi, proti, apmēram puse no šīm vietām varētu būt sarakstu pirmajos desmitniekos un uz tām varētu pretendēt RP ministri, kā arī atsevišķi Saeimas deputāti, piemēram, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Inese Lībiņa-Egnere un Jānis Ozoliņš, liecina aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiāla informācija.

Komentējot Vilnīša līdz šim publiski pausto viedokli, Sondore-Kukule norādīja, ka viņai ir grūti izprast Vilnīša rīcības patiesos motīvus, jo viņa teiktajā esot acīmredzamas pretrunas. No vienas vienas puses viņš par "Vienotību" izsakās diez gan kritiski, bet no otras puses pieprasa veidot vēlēšanu apvienību ar šo politisko spēku.

Viņa norādīja, ka būs pārsteigta, ka Vilnīša izteikumi būs tikai iegansts, lai, saglabājot "principiāla politiķa seju", aizietu no RP uz politisko spēku Latvijas Reģionu apvienību (LRA). Minot Sondores-Kukules netiešo norādi un taujājot par iespēju mainīt partijas piederību, Vilnītis aģentūrai LETA noliedza, ka viņam būtu plāni iestāties LRA.

Kā ziņots, RP vadošie politiķi vēlas izpatikt "Vienotībai", tādēļ pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām izvirzītie principi un partijas programma mainījusies, neapspriežoties ar partijas biedriem, intervijā "Rietumu radio" sacīja RP domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.

2011.gadā, gatavojoties Saeimas vēlēšanām, RP kā vienu no principiem izvirzījusi nodokļu samazināšanu, sacīja Vilnītis. Viņš norāda, ka tas bijis labākais līdzeklis, kā cīnīties pret ēnu ekonomiku.

"Bija pat konkrēts uzstādījums - samazināt nodokļu slogu par deviņiem procentpunktiem," sacīja Vilnītis. "Tagad kongresā izskanēja pilnīgi pretējais, ka nodokļi būtu jāpaceļ. Tas ir mainījies, neapspriežoties ar partijas biedriem."

"Vienotība" savukārt jau no 2008.gada iestājas par nodokļu palielināšanu, kas Vilnīša ieskatā ir darbs bez izpratnes.

"Lai uzņēmēji kārtīgi maksātu nodokļus, jāveicina, lai nodokļi būtu samaksājami. Tā bija izpratne, kuras dēļ šo partiju ieraudzīja. Izbrīna un mulsina, ka RP vadošie politiķi, kas kādreiz ļoti skarbi, dažkārt pat aizvainojoši izteikušies par "Vienotību" un tās politiķiem, tagad ir pilnīgi mainījušies," sacīja Vilnītis.

Vilnītis pauda cerību, ka tiks īstenota partijas kongresā apstiprinātā pozīcija veidot vēlēšanu apvienību ar "Vienotību". Šādas apvienības veidošana nozīmētu, ka RP biedriem nebūs jāpamet partija, ja viņi gribēs piedalīties vēlēšanās, un viņi varēs saglabāt RP biedra statusu. Ja šis scenārijs tiks īstenots, Vilnītis ir gatavs palikt partijā.

Jau vēstīts, ka RP un "Vienotība" ir vienojušās par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās no saraksta ar nosaukumu "Vienotība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!