„Līdz pašvaldību vēlēšanām ir atlikušas tikai trīs nedēļas. Šajā situācijā, kad iepriekšējie deputāti jau „sēž uz čemodāniem”, aizvien bīstamāku tendenci iegūst esošās Rīgas domes vadības centieni lielā steigā panākt domes apstiprinājumu daudziem pilsētai ilgtermiņā saistošiem lēmumiem. Piemēram, zemes nomas un apbūves projekti Zaķusalā un citur, lēmumi, kas saistīti ar apbūves nosacījumu maiņu teritorijā blakus Doma laukumam un Klīversalā, centieni panākt Rīgas vēsturiskā centra attīstības un aizsardzības plāna apstiprināšanu. Šajā situācijā es pieprasu Rīgas domē līdz vēlēšanām vairs nepieņemt tādus lēmumu, kas ietekmē Rīgas pašvaldības saimniecisko situāciju ilgtermiņā, atstājot to izvērtējumu jaunajiem deputātiem,” pauž "TB"/LNNK izvirzītais Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Jānis Birks.
Jānis Birks uzskata, ka „visbīstamākā būtu Rīgas vēsturiskā centra attīstības un aizsardzības plāna pieņemšana, ko domes vadība plāno īstenot vēl pirms vēlēšanām. Domes vadības aizbildināšanās ar to, dokumenta pieņemšana jau tā esot pārlieku aizkavēta vai, ka jaunā dome varēšot šo dokumentu labot, precizēt un, ka grozījumi tikšot veikti arī saistībā ar pilsētas attīstības plānu, kas stāsies spēkā pēc gada, ir pilnīgi bezatbildīga. Tiklīdz šāds dokuments stāsies spēkā, ar to rēķināsies ēku un zemju īpašnieki un gadījumā, ja arī kāds vēlākā posmā mēģinātu labot plānā pieļautās kļūdas, tas draudētu ar milzu soda naudām un tiesu darbiem. Mēs to nedrīkstam pieļaut.”

Plāns neatbilst Rīgas vēsturiskā centra likumam un Rīgas dome nonāks īpaši neveiklā situācijā, kad pēc plāna sasteigtas pieņemšanas tas tiks apstrīdēts Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā vai tiesā.

„Mums – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputātiem - ir bažas, ka gadījumos, ja Rīgas dome būs sasteigti pirms vēlēšanām pieņēmusi aplamus lēmumus, tiesas priekšā par to jāatbild būs jaunajai domei un tas var būt saistīts ar milzīgiem finansiāliem un morāliem zaudējumiem,” satraukumu pauž Jānis Birks. „Centieni pirms vēlēšanām pieņemt lēmumus, kas uzliek pilsētai ilgtermiņa saistības vai maina „spēles noteikumus” investoriem, rada sajūtu, ka līdzšinējie pašvaldības vadītāji domā nevis ilgtermiņā, bet gan vienīgi par šībrīža ieguvumu. Šāda „bodīšu” līmeņa politika ir jāizbeidz!”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!