Foto: LETA
Pašreizējam tiesībsargam Jurim Jansonam pastāv iespēja ar nosacīti nelielu balsu pārsvaru 3.marta Saeimas sēdē tikt apstiprinātam tiesībsarga amatā uz otro pilnvaru termiņu. To, vai šajā amatā uz nākamo termiņu ievēlēs Jansonu vai otru amata pretendentu Ilzi Bērziņu-Ruķeri, var ietekmēt tas, vai visi deputāti būs ieradušies uz Saeimas sēdi.

Saskaņā ar politisko spēku sadalījumu, balsojumā piedaloties visiem deputātiem, Jansonam ir iespēja Saeimā saņemt 50 vai nedaudz vairāk balsu. Viņa kandidatūrai atbalstu pauduši Zaļo un zemnieku savienības, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Latvijas Reģionu apvienības deputāti, kā arī vairākums partijas "No sirds Latvijai" parlamentāriešu. Tāpat atbalstu iepriekš ir solījis pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes lektorei Bērziņai-Ruķerei pastāv iespēja saņemt 47 balsis, ja balsojumā piedalīsies visi viņai atbalstu paudušo partiju "Vienotība" un "Saskaņa" deputāti.

Balsojuma brīdī Saeimā būs 98 vai 99 balsstiesīgi deputāti. Tas būs atkarīgs no tā, vai par tiesībsarga kandidatūrām tiks spriests pirms vai pēc tam, kad Saeima būs pieņēmusi lēmumu jautājumā par deputāta Valda Kalnozola (ZZS) izdošanu viņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, un no tā, kāds būs šis lēmums. Kalnozola izdošanas gadījumā viņam uz tiesas procesa laiku zustu tiesības piedalīties parlamenta sēdē un līdz ar to arī deputāta balsstiesības. Ņemot vērā ZZS pozīciju, ja Kalnozols tomēr varēs balsot par tiesībsargu, viņš varētu atbalstīt Jansona kandidatūru. Jau pašlaik Saeimā balsstiesības nav deputātam Dainim Liepiņam (LRA), kuru parlaments pērn izdeva deputāta krimināllietas turpmākai iztiesāšanai.

Visu deputātu ierašanās uz Saeimas sēdi teorētiski var būt atkarīga no dažādiem objektīviem apstākļiem, piemēram, vai kādam no parlamentāriešiem ceturtdienas sēde nesakritīs ar komandējumu.

Kā ziņots, Jansonu tiesībsarga amatam izvirzīja ZZS un VL-TB/LNNK pārstāvji, savukārt Bērziņu-Ruķeri - "Vienotības" deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!