Foto: LETA

Janvāra beigās Latvija būs izlietojusi visas tai pieejamās un atvestās vakcīnas pret Covid-19, līdz ar to uz potēšanu varētu veidoties rinda, medijiem trešdien atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Ir taisnība, ka janvāra beigās mēs, visticamāk, būsim izlietojuši visas šobrīd janvārī pieejamās vakcīnas," atklāja Pavļuts, piebilstot, ka tādā gadījumā būs gaidīšanas rinda – gan atlikušajiem mediķiem, gan tālāk uz priekšu nākamajai grupai. Pēc mediķiem nākamos plānots vakcinēt sociālās aprūpes centru darbiniekus un klientus.

Kopumā janvārī atbilstoši vakcinācijas plāna prioritātēm ir paredzēts vakcinēt aptuveni 30 000 mediķu, tajā pašā laikā, atbilstoši piegāžu grafikam, šobrīd janvārī Latvijai būs pieejamas vakcīnas aptuveni 17 000 cilvēku vakcinēšanai – kopumā 35 200 vakcīnu, no tām 32 000 "Pfizer" un "BioNTech" ražotās un 3200 "Moderna", kuras vēl ir jāsagaida, skaidroja Pavļuts.

Viņš norādīja, ka visas "Pfizer" vakcīnas jau ir atvestas, kā arī pirmā "Moderna" vakcīnu krava tika piegādāta otrdien, 12. janvārī. "Atbilstoši grafikam, janvārī ir vēl sagaidāms nedaudz "Moderna" vakcīnu, tad mēs nonākam līdz skaitlim 35 200", norādīja ministrs.

Nākamās vakcīnu kravas ir sagaidāmas februārī, bet joprojām lielākās cerības tiek liktas uz to, ka janvāra beigās Eiropas zāļu aģentūra apstiprinās "AstraZeneca" vakcīnas.

"29. janvārī mēs ceram uz šādu lēmumu," atklāja Pavļuts. "Cer visa Eiropa, jo kopumā daudzas Eiropas valstis un Eiropas iepirkumu mehānisms ir licis vislielākās cerības tieši uz "AstraZeneca" un mēs ceram, ka februārī mūs varētu sasniegt jau pirmā lielā "AstraZeneca" krava," uzsvēra ministrs.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kā tas iespējams, ka plānots vakcinēt vairāk cilvēku nekā fiziski iespējams, ņemot vērā pieejamo vakcīnu skaitu, Pavļuts atbildēja: "Tas ir grūti atbildams jautājums. Latvijai ir piegādātas tik vakcīnas, cik Latvijai pēc piegāžu plāna, sadarbībā ar ražotājiem ir pieejams, pasūtījumi ir izdarīti. Atbilstoši šiem pasūtījumiem un ražotāju iespējām, šīs vakcīnas pienāk tādā skaitā, kāds Latvijai šobrīd pienākas vienotā Eiropas mehāniska ietvaros, attiecīgi arī šīs vakcīnas varam fiziski izlietot."

Kā skaidroja ministrs, Latvija šobrīd vadās pēc algoritma, kuru ieteikuši imunologi, ka šajos apstākļos, kad nākamās piegādes varētu būt pēc pietiekami ilga laika, vakcīnu skaits tiek rezervēts tādā veidā, lai visi tie, kas ir saņēmuši pirmo poti šobrīd, saņemtu drīzumā arī otro poti no šīs kravas, kas Latvijā ir pieejamas. Viņš norādīja, ka Latvijā šobrīd neiet to ceļu, ko apspriež un ievieš citās valstīs, ko speciālisti arī uzskata par ļoti riskantu, proti, visas pirmajā kravā esošās vakcīnas tiek izmantotas pirmajai vakcīnai, atstājot otro vakcīnu uz vēlāku laiku.

"Risks ir tajā, ka šobrīd nevaram paļauties pilnībā uz to, kad otrā vakcīna ieradīsies," uzsvēra Pavļuts.

"Pfizer" gadījumā var gadīties, ka jāgaida divi trīs mēneši, kas, ministra ieskatā, "absolūti nav pieņemami".

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!