Foto: DELFI
Janvārī, salīdzinot ar decembrī, pieauga gan valdības koalīcijas, gan opozīcijas un ārpus parlamenta esošo partiju reitingi, bet premjera Valda Dombrovska pārstāvētajai partijai "Jaunais laiks" (JL) atbalstītāju skaits gandrīz dubultojas, liecina "Diena.lv" publicētie "Latvijas Faktu" dati.

Janvārī par JL bija gatavi balsot 9,9% iedzīvotāju, bet decembrī to atbalstīja tikai 5,1%. Partiju reitingu līderis aizvien ir opozīcijā esošais "Saskaņas Centrs", kuru janvārī atbalstīja 18,8% (decembrī – 16,5%).

Trešajā vietā ir Zaļo un Zemnieku savienība, par kuru janvārī bija gatavi balsot 7,7% respondentu (decembrī – 6%).

Par opozīcija esošo "Pilsoniskā Savienību" janvārī balsotu 5,5% (decembrī - 3,5%), "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" atbalstītu 3,6% (decembrī – 2,7%), "Sabiedrību Citai politikai" – 3,6% (decembrī – 2,7%).

Nedaudz pieauga arī Tautas partijas popularitāte – no 3% decembrī līdz 3,5% janvārī.
Apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK janvārī atbalstītu 3,1% (decembrī – 2,2%), "Visu Latvijai!" – 2,6% (decembrī – 2%), LPP/LC – 2% (decembrī – 1,9%), LSDSP – 1,9% (decembrī – 0,6%).

Savu izvēli nav izdarījuši 22% (decembrī – 29,5%), bet vēlēšanās nolēmuši nepiedalīties 14% (decembrī – 22,7%).
LF direktors Aigars Freimanis "Diena.lv" partijas popularitātes pieaugumu skaidro arī ar to, ka samazinājies neizlēmušo skaits, un mazāk cilvēku arī plāno vēlēšanās nepiedalīties.

Viņš arī norādījis, ka iepriekšējā mēneša pamattēma bija attiecības ar starptautiskajiem aizdevējiem. Kontekstā ar to JL iezīmējās kā politiskais spēks, kas var nodrošināt aizdevuma saņemšanu, kas sabiedriskajā domā tiek uztverts kā minimālas stabilitātes garants, "pēc kā alkst sabiedrība," portālam paudis sociologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!