Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) prognozē, ka gaisa kvalitātes mērītāji skolās tiks piegādāti un uzstādīti 2022. gada janvārī, portālam "Delfi" pavēstīja IZM komunikācijas nodaļa.

Gaisa mērītāju piegādi un uzstādīšanu paredz 23. decembrī parakstītā vienošanās starp IZM un SIA "Moduls Engineering" par CO2 gaisa kvalitātes mērītāju iegādi.

Iekārtas skolās piegādās pakāpeniski. Pašvaldības un skolas piegādes līgumus par gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšanu varēs noslēgt visā vispārīgās vienošanās darbības laikā – līdz 2022. gada 26. februārim.

IZM prioritāte ir gaisa kvalitātes mērītājus piegādāt pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs.

Kopumā šīs mērierīces saņems visas valsts un pašvaldību vispārējās un speciālās izglītības iestādes, kā arī profesionālās izglītības iestādes, atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitam. Gaida kvalitātes mērītāji paredzēti pašvaldību sociālās aprūpes centru koplietošanas telpām.

Jau vēstīts, ka 14. decembrī Ministru kabinets lēma novirzīt 4,3 miljonus eiro ogļskābās gāzes gaisa kvalitātes mērītāju iegādei skolās.

Vasarā gaisa kvalitātes mērītāju iegādei valdība no valsts budžeta IZM piešķīra 3,7 miljonus eiro. Taču, kā skaidro IZM komunikācijas nodaļa, gaisa kvalitātes mērītāju iepirkuma procedūra ieilga un piešķirto finansējumu šogad nebija iespējams izlietot.

Pašreizējai aptuvenais finansējums gaisa kvalitātes mērītāju iegādei ir aptuveni 4,3 miljoni eiro. Šī līdzekļi nodrošināti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atbilstoši IZM faktiskajiem izdevumiem 2022. gadā.

IZM komunikācijas nodaļa piebilda, ka faktiskais iepirkumā pasūtīto gaisa kvalitātes mērītāju apmaksai nepieciešamā finansējuma apjoms būs zināms pēc tam, kad visas pašvaldības un valsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādes būs veikušas pasūtījumus vispārīgās vienošanās ietvaros.

Jau vēstīts, ka IZM plāno uzlabot gaisa kvalitāti skolās, jo nepietiekama ventilācija skolās ir saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību, tai skaitā, vispārēju nogurumu, paaugstinātu infekciju slimību risku, darba spēju samazināšanos, kā arī var kļūt par iemeslu nodarbību kavējumiem, pazeminātai spējai mācīties, kas gala rezultātā var ietekmēt skolēnu sekmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!