Foto: DELFI
Janvārī Rīgā konstatēti 646 pārkāpumi saistībā ar savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Laika posmā no 4. janvāra līdz 29. janvārim Administratīvā inspekcija noformējusi 269 apskates protokolus – 240 par nenotīrītiem gājēju celiņiem un ietvēm, 16 par nenotīrītiem jumtiem, četrus par piebraucamo celiņu netīrīšanu, bet vēl deviņus par pašvaldības valdījumā esošo ielu un sabiedriskā transporta pieturvietu neatbilstošu uzturēšanu.

Savukārt pašvaldības policijā janvārī kopumā uzsākti 377 administratīvo pārkāpumu procesi saistībā ar nenotīrītu sniegu, no tiem 323 par nenotīrītām ietvēm, 48 par nenotīrītiem jumtiem, balkoniem un lodžijām, bet seši par citiem ar sniega nenotīrīšanu saistītiem pārkāpumiem.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus šajā laikā būt īpaši uzmanīgiem, pārvietojoties gar ēkām. Arī autovadītājiem pirms spēkrata novietošanas ieteicams pavērst skatu uz blakus esošā nama jumtu.

Tāpat Rīgas domē atgādina, ka par savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma Rīgas domes saistošie noteikumi paredz administratīvos sodus. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 350 eiro, bet juridiskām personām – 1400 eiro.

Gadījumos, ja gājējs uz nedrošas ietves paslīdot būs guvis traumu vai arī no jumta krītošs ledus būs traumējis gājēju vai sabojājis īpašumu (piemēram, automašīnu), cietušais var vērsties pret apsaimniekotāju civiltiesiskā ceļā.

Šādos gadījumos cietušais vai viņa tuvinieki varēs vērsties tiesā, prasot atlīdzināt kaitējumu – gan nodarītos zaudējumus (ārstniecības izmaksas, kompensāciju par darbnespēju, automašīnas remonta izmaksas), gan morālā kaitējuma atlīdzību.

Par nenotīrītām ietvēm vai jumtiem iedzīvotāji aicināti ziņot pašvaldībai: Administratīvajai inspekcijai (67013558; 67026626 vai rdai@riga.lv) vai Pašvaldības policijai (110 vai izmantojot mobilo lietotni).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!