Foto: Pašvaldības policija

Rīgas pašvaldības policija (RPP) turpina īstenot pretepidemioloģisko pasākumu ievērošanas kontroli galvaspilsētā, un statistikas dati par janvāri liecina, ka cilvēki rūpīgāk cenšas ievērot epidemioloģiskās drošības prasības gan sabiedriskajā transportā, gan saistībā ar pašizolāciju, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas novēršanas jautājumu komitejā pauda RPP priekšnieks Juris Lūkass.

RPP janvārī ir apsekojusi 23 369 adreses, tostarp 7534 personu atrašanos viņu dzīvesvietā saistībā ar pašizolācijas prasību.

Tāpat policijas darbinieki ir devušies tirdzniecības vietu kontrolē, uzraugot sejas masku lietošanu, distances ievērošanu, kā arī preču pārdošanas ierobežojumu kontroli.

Decembrī to personu skaits, kas tirdzniecības vietās nevilka sejas masku, bija 95, taču janvāri – jau 58.

Pārkāpumu skaits samazinājies arī sabiedriskajā transportā. Janvārī gan veikti ievērojami mazāk reidu tieši sabiedriskajā transportā – 20, kuros pārbaudīti 454 transportlīdzekļu, bet tikai deviņiem pasažieriem nebija sejas maska. Tā kā RPP kontroles veic pārsvarā sadarbībā ar "Rīgas satiksmes" kontrolieriem, tad janvārī kontroles tika samazinātas sakarā ar laikapstākļiem, pauda Lūkass.

Policija arī sniegusi palīdzību Valsts policijai, palīdzot kontrolēt "Covidpass" lietošanu, pašizolācijas ievērošanu un pulcēšanās aizliegumu. Tāpat policijas darbinieki turpina dežūrēt pie patversmēm, lai nodrošinātu izolācijas kontroli, kā arī pastiprināta uzmanība tiek pievērsta zupas virtuvēs, jo tur bieži tiek konstatēta distancēšanās problēma, norādīja Lūkass.

Runājot par komandantstundas ievērošanu, policijas priekšnieks norādīja, ka vidēji brīvdienās tiek pārbaudītas 237 personas, no kurām aptuveni 60% savas mājvietas ir atstājuši ar pamatotu iemeslu, bet 40% nākas piemērot administratīvos sodus.

Salīdzinot datus par 8.-10. janvāri un 29.-30. janvāri, redzams, ka pārkāpumu skaits sāk kristies. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēki sāk pierast pie noteiktās kārtības un vairāk ievēro pienākumu atrasties savā mājvietā, skaidroja Lūkass.

Kopumā 1305 gadījumos konstatēta Covid-19 ierobežojumu neievērošana un 1036 gadījumos RPP darbinieki ir uzsākuši administratīvā pārkāpuma procesus.

Tāpat šobrīd ar Covid-19 saslimuši astoņi RPP darbinieki, bet septiņām noteikts kontaktpersonas statuss. Lūkass norādīja, ka statistika ir uzlabojusies, jo novembra laikā bija konstatēti 26 darbinieku saslimšanas gadījumi, bet 54 personām tika noteikts kontaktpersonas statuss. Viņš uzsvēra, ka darbinieku iespējamais inficēšanās avots nav saistīts ar dienesta pienākumu pildīšanu.

Jau vēstīts, ka līdz 7. februārim valstī jāievēro virkne ierobežojumu Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Lai gan valdība lēmusi ārkārtējo situāciju pagarināt vēl līdz 6. februārim, par konkrētiem ierobežojumiem tā vēl spriedīs ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!