Foto: AFI
au janvārī varētu sākties konsultācijas starp Aizsardzības ministriju un Valsts prezidentu par nākamo kandidātu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amatam, sacīja aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis.

Nākamā gada jūlijā beigsies pilnvaru termiņš pašreizējam NBS komandierim ģenerālmajoram Jurim Maklakovam, kurš savā vietā labprāt redzētu "jaunu kandidātu ar jaunu skatu".

Konsultācijas sāksies jau janvārī, lai jauno komandieri amatā Saeima varētu iecelt savlaicīgi. Rikveilis pieļāva, ka starp potenciālajiem kandidātiem divi ir "ļoti nopietni".

Pagaidām nav zināms, vai Valsts prezidents Valdis Zatlers vēlēsies no ministrijas puses izraudzīties vienu vai vairākus kandidātus, kurus tad piedāvāt apstiprināšanai parlamentā.

Savulaik, piemēram, bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis pieprasīja izvērtēšanai vienu kandidātu, bet bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga - vairākus.

Jau ziņots, ka Maklakovs aizsardzības ministram izteicis savu viedokli par šo jautājumu, amatam iesakot vienu kandidātu, kura vārdu komandieris gan neatklāja. Ar ministru NBS komandieris esot izrunājis vairākus kandidātus, bet ieteicis vienu.

"Esmu gatavs pamest dienestu. Tie ģenerāļi, kuri var pretendēt uz šo amatu, ir izglītoti, pieredzējuši, viņi ir profesionāļi," iepriekš žurnālistiem sacīja Maklakovs par iespējamiem kandidātiem uz augsto NBS komandiera amatu. Viņš arī uzskata, ka lēmumam par nākamo NBS komandieri būtu jāpieņem trīs līdz četrus mēnešus pirms pašam beidzas pilnvaru termiņš, lai šis process notiku plānveidīgi.

Maklakovs, kurš pats sevi gan nevar izvirzīt atkārtotai kandidēšanai, tomēr vēlas dot iespēju "atnākt cilvēkam ar jaunu skatu". NBS komandiera amats ir pēdējais jeb augstākais amats dienestā, tādēļ visā pasaulē pieņemts, ka komandieris pēc atvaļināšanas no šī amata vairs nepaliek dienestā. Tomēr Maklakovs savas lielās pieredzes dēļ plāno palikt aizsardzības sistēmā un turpināt sniegt savu ieguldījumu kā civilpersona.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, par nākamo NBS komandieri varētu tikt virzīts bijušais Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības NATO militārais pārstāvis brigādes ģenerālis Raimonds Graube, kurš savulaik arī jau ir bijis armijas komandieris. Graube šā gada vasaras beigās atgriezās no dienesta NATO un turpina darbu Aizsardzības ministrijā, kur nodarbojas ar NBS integrēšanu ministrijā jeb raugās, lai nedublētos armijas un ministrijas funkcijas.

Maklakovs NBS komandiera amatā ar Saeimas lēmumu tika apstiprināts 2006.gada 6.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!