Foto: PantherMedia/Scanpix
Jau nākamā gada janvāra sākumā sešas politiskās partijas savos kontos ieraudzīs daļu no valsts budžeta finansējuma.

Izvērtējot saņemtos iesniegumus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pieņēmis lēmumu par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu sešām politiskajām partijām un to apvienībām, par kurām pēdējās - 11.Saeimas - vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, - 0,50 latu apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi, informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību valsts budžeta finansējums tiek piešķirts politiskajām partijām uz trim gadiem - uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku, sākot ar 2012.gadu un veicot piešķirtā finansējuma izmaksu četras reizes gadā - līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Līdz ar to 2012.gada janvārī politiskajām partijām to norādītajos kontos tiks ieskaitīta valsts budžeta finansējuma pirmā daļa: "Saskaņas centrs" saņems 32 491,25 latus, Zatlera reformu partija - 23 857 latus, partiju "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai" apvienība - 21 570,37 latus, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 15 901 latu, Zaļo un zemnieku savienība - 13 994,62 latus, bet LPP/LC, kas jau kongresā paziņojusi par likvidēšanos, - 2766,37 latus.

Sešām politiskajām partijām un to apvienībām katru gadu tiek piešķirts finansējums kopumā 442 322,50 latu apmērā. "Saskaņas centrs" gadā saņems 129 965 latus, Zatlera reformu partija - 95 428 latus, partiju "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai" apvienība - 86 281 latu, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 63 604 latus, Zaļo un zemnieku savienība - 55 978,50 latu, bet LPP/LC bija paredzēts piešķirt 11 065,50 latu.

Piešķirto finansējumu partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, pētniecības darbiem un iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu organizēšanai, grāmatu un bukletu izdošanai un izplatīšanai, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai. Maksājumus par minētajiem pasākumiem partijām jāveic, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus no šī atsevišķā konta.

Pieņemot sākotnējos lēmumus par valsts finansējuma piešķiršanu, KNAB nav konstatējis, ka patlaban uz minētajām politiskajām organizācijām būtu attiecināmi likumā paredzētie ierobežojumi, kad KNAB pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt valsts budžeta finansējumu vai tā izmaksas pārtraukšanu un apturēšanu.

Saskaņā ar likumu partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tiek konstatēti šādi pārkāpumi un lēmums par soda piemērošanu ir stājies spēkā: priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšana par vairāk nekā 10%, kas 2011.gadā ir 28 255 lati, gada pārskatos un deklarācijās nenorādīti darījumi vai ziedojumi, kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas (20 000 latu), vai arī saskaņā ar Krimināllikumu ir piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis.

Apturēt valsts finansējuma izmaksu varēs arī tajos gadījumos, kad partijas darbība ir apturēta, partija nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju vai pārkāpusi noteikumus par valsts budžeta finansējuma izlietošanu.

Tāpat valsts budžeta finansējuma izmaksa tiek pārtraukta gadījumos, kad partija izbeidz savu darbību vai tās darbība tiek aizliegta.

Attiecībā uz LPP/LC finansējumu KNAB vēl ir neskaidrības. Teorētiski partijai Uzņēmumu reģistrā (UR) jāiesniedz kopsapulces lēmums par partijas likvidāciju. Partijā apgalvoja, ka dokumenti ir iesniegti, savukārt KNAB norāda, ka tā rīcībā esošā informācija no UR neapstiprina faktu, ka LPP/LC ir iesniegusi jelkādus dokumentus no sava pēdējā kongresa saistībā ar partijas likvidāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!