Foto: stock.xchng
Janvāris ir mēnesis, kurā visā pasaulē tiek pievērsta uzmanība dzemdes kakla vēža prevencijai, atgādina Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks".

Pērnā gada nogalē ziņots, ka Latvijā ar vēzi slimo tikpat daudz cilvēku, cik vidēji Eiropā - katrs piektais -, bet mirstība no slimības ir divas reizes augstāka, jo tā ļoti bieži tiek atklāta novēloti.

Dzemdes kakla vēzis ir otrs biežāk sastopamais vēža veids sievietēm pēc krūts vēža. Latvijā ik gadu to diagnosticē aptuveni 250 sievietēm, un aptuveni 120 sieviešu ik gadu no tā mirst. Tā sastopamību palielina smēķēšana, HIV infekcija, kā arī augošs iznēsātu grūtniecību skaits.

Kopš 2009.gada valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža profilakse pieejama sievietēm no 25 līdz 70 gadiem, krūts vēža profilakse sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, zarnu vēža profilakse sievietēm un vīriešiem no 50 gadu vecuma.

Personīgu uzaicinājumu veikt bezmaksas dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi programmas laikā saņēmušas vairāk nekā 700 000 sieviešu, bet krūts pārbaudi vairāk nekā 500 000 sieviešu, tomēr šo iespēju nevienā gadā nav izmantojusi pat puse sieviešu - augstākais ieinteresētības rādītājs bijis 35%. Analīžu veikšana un pieņemšana bez uzaicinājuma izmaksā vidēji septiņus līdz astoņus latus.

Ginekologi atgādina, ka ir pieejama arī vakcīna, kura samazina dzemdes kakla vēža risku par 93%. Šī vakcinācija bez maksas pienākas visām meitenēm, kuras dzimušas pēc 1997.gada 1.septembra, un patlaban ir 12 līdz 13 gadus vecas. Kad ir pienācis attiecīgais vakcinācijas vecums, skolas medicīnas māsām vai ģimenes ārstiem ir pienākums piedāvāt meitenēm iespēju vakcinēties. 2011.gadā šo iespēju izmantojušas 60% meiteņu. Arī vecākas meitenes var saņemt vakcināciju, taču to neapmaksā valsts.

Papildu informāciju par pārbaudēm un to veikšanu var atrast NVD mājaslapā "www.vmnvd.gov.lv", kā arī zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!