Naktī uz 30.martu Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pagriežot pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu, informēja par astronomisko laiku atbildīgās institūcijas Latvijā - Ekonomikas ministrijas - sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļas vadītāja Evita Urpena.
Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Latvijas teritorijā pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ notiek marta pēdējā svētdienā plkst.3, pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu uz priekšu. Savukārt oktobra pēdējā svētdienā plkst.4 notiek pāreja uz ziemas laiku, pagriežot rādītājus par vienu stundu atpakaļ.

2000.gadā Latvijā pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ nenotika. 2001.gadā, izanalizējot saņemtos iedzīvotāju ieteikumus un ņemot vērā Eiropas Savienībā pastāvošo kārtību un uzņēmēju un speciālistu viedokļus, Ministru kabinets pieņēma lēmumu par atgriešanos pie pārejas uz vasaras laiku.

Šobrīd visās Eiropas Savienības valstīs, kā arī Baltijas valstīs ir spēkā noteikumi, kas nosaka valstu pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ.

Vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests Lielbritānijā 1908.gadā, kad tur tika pieņemts likums par šādu pārkārtojumu elektroenerģijas taupīšanas nolūkā. Līdz 1981.gadam šādu kārtību jau bija atzinušas faktiski visas Eiropas valstis, kā arī ASV, Kanāda, Ķīna un Austrālija.

Patlaban pulksteņu rādītāji divas reizes gadā tiek pārbīdīti 110 pasaules valstīs. NVS valstīs šāda prakse nav akceptēta vienīgi Tadžikistānā, Turkmenistānā un Uzbekistānā.

Latvijas teritorijā laiku skaita atbilstīgi otrajai laika joslai, Griničas jeb nulles meridiāna laikam pieskaitot divas stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!