Foto: LETA

Saistībā ar to, ka jau citur Eiropā notiek jauns Covid-19 saslimstības izplatīšanās vilnis, Latvijas primārais uzdevums ir sagatavot slimnīcu infrastruktūru trešajam saslimstības vilnim, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

"Būtu muļķīgi izlikties, ka mums tam nav jāgatavojas," viņa piebilda.

Skaidrojot, kādas lietas visiem kopā šogad būtu jāizdara, Mūrmane-Umbraško norādīja, ka jāsamazina Covid-19 saslimšanas transmisija. Kā viņa skaidroja, to palīdzēs izdarīt uzsāktā vakcinācija pret Covid-19.

Ja skatās īstermiņā, pirmā pusgada galvenie izaicinājumi ir slimības transmisijas mazināšana un slimnīcu infrastruktūras sagatavošana iespējamam "trešajam Covid-19 vilnim", atbildot uz deputātes Andas Čakšas (JV) jautājumu par galvenajām šī gada prioritātēm, uzsvēra Mūrmane-Umbraško.

Saeimas komisijā trešdien piedalījās universitāšu slimnīcu padomju un valžu locekļi, lai informētu par līdz šim paveikto un turpmākajiem uzdevumiem slimnīcu darbā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) padomes priekšsēdētāja Tīna Kukka, stāstot par pērn padarīto, norādīja, ka padome strādājusi pie ārstniecības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas un tādas slimnīcas veidošanu, kas ir uz cilvēkiem orientēta.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) padomes priekšsēdētājs Reinis Ceplis stāstīja, ka notiek darbs pie iepirkumu plāna, lai minimizētu riskus un labāk redzētu, kā panākt efektivitāti slimnīcas līdzekļu ieguldīšanā. Tāpat padome iniciējusi veikt iekšējo slimnīcas auditu, kura laikā atklājušies vairāki neefektīvi posmi, kas jāuzlabo.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) padomes priekšsēdētāja Katrīne Judovica pērn padarīto darbu vidū izcēla piecu gadu stratēģijas apstiprināšanu. Tajā akcentēta kvalitatīvu ārstniecības pakalpojumu nodrošināšana pacientiem, neatkarīgi no tādiem faktoriem kā sociālekonomiskās problēmas vai ģeogrāfiskā atrašanās vieta.

Tikmēr BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols uzsvēra, ka šī gada uzdevums ir pacientu sūdzību sistēmas attīstīšana. Viņš skaidroja, ka pirmie saņemtie ziņojumi kalpo par atskaiti un indikatoru turpmākiem sistēmas uzlabojumiem. "Ieviest pacientu drošības sistēmu nav tāpat kā ieviest jaunu grāmatvedības sistēmu," viņš salīdzināja.

Padomes arī informēja, ka dažādos jautājumos apvieno spēkus, piemēram, veicot dažādus iepirkumus.

Jau ziņots, ka pērnā gada sākumā izveidotas PSKUS, RAKUS un BKUS padomes, kuru uzdevums ir veicināt lielāku atklātību kapitālsabiedrību darbībā, ieviešot starptautiskus labas pārvaldības principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!