Foto: LETA

Saistībā ar Covid-19 straujo izplatību Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemti Veselības ministrijas (VM) sagatavotie noteikumu grozījumi, kas paplašina sejas masku lietošanu sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tai skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Grozījumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežojumiem paredz, ka maskas lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās. Maskas turpmāk jālieto gan saimniecisku, gan publisku pakalpojumu sniegšanas vietās.

Noteikumu projekts iekļauts izskatīšanai 23. oktobra valdības ārkārtas sēdē. Daļa no tiem stāsies spēkā sestdien, 24. oktobrī, bet daļa pirmdien, 26. oktobrī.

VM norāda, ka publiskie pakalpojumi tiek sniegti valsts un pašvaldības institūciju funkciju un uzdevumu veikšanai vai privātpersonu dažādu veidu pakalpojumu sniegšanai personām, tai skaitā sociālās palīdzības, sociālo pakalpojumu vai veselības aprūpes jomā. Tas nozīmē, ka, saņemot pakalpojumus, sejas maskas būs jālieto gan pašvaldību, gan valsts iestādēs.

Maskas varēs nelietot tur, kur tas nav iespējams, piemēram, peldbaseinos, akvaparkos, pirtīs un tamlīdzīgās vietās, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tiek veiktas procedūras sejai.

Turpmāk arī fiksētās sēdvietās esošām personām jālieto mutes un deguna aizsegs, ja vien uz tām neattiecas izņēmumi – bērni līdz 13 gadu vecumam un citi.

Tā kā tiek prognozēts, ka līdz 6. novembrim netiks panākts pietiekams rezultāts, lai novērstu nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā, šobrīd pienākumam lietot sejas maskas sabiedriskās vietās netiek noteikts terminēts laiks. Pienākumu lietot mutes un deguna aizsegus varēs pārtraukt, kad tiks novērsta nekontrolēta Covid-19 izplatība sabiedrībā.

Tāpat tiek samazināts cilvēku skaits, kas drīkst pulcēties vienkopus publisku pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās iekštelpās, to samazinot no 500 uz 300 cilvēkiem.

Savukārt privātos pasākumos turpmāk būs atļauts pulcēties iekštelpās 10 cilvēkiem, bet ārtelpās –100. Pulcēšanās ierobežojumi ir spēkā līdz 15. novembrim, pēc valdības sēdes sekojošā preses konferencē pauda Veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Tāpat tiek ierobežota bērnu izklaides pasākumu norisi, aizliedzot pakalpojumus, kas saistīti ar bērnu izklaidi lielveikalos – bērnu ballīšu organizēšana, slidotavas, bērnu rotaļu laukumi, kā arī citas saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas kā akvaparki, batutu parki u.c..

Šie ierobežojumi attiecas uz bērniem speciāli paredzētu izklaides pasākumu organizēšanu, bet nevis uz tādu pakalpojumu sniegšanu, kas paredzēta gan pieaugušajiem, gan bērniem, piemēram, atļauta akvaparka darbība.

VM atgādina, ka arī uz reliģiskās darbības veikšanas vietām ir attiecināmi visi noteikumi par sociālo distancēšanos, bet tām netiek noteikts konkrēts cilvēku skaita ierobežojums, jo šajās vietās var būt aktīva cilvēku plūsma.

Taču tiek noteikts, ka reliģiskās darbības veikšanas vietu telpās ir jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri uz cilvēku, lai nodrošinātu iespēju cilvēkiem ievērot divu metru distanci. Savukārt papildus minētajam, līdzīgi kā kultūrvietās, arī uz reliģiskās darbības veikšanas vietām (baznīcām) būtu attiecināms nosacījums par to, ka cilvēku piepildījums nedrīkst pārsniegt 50%, lai novērstu cilvēku drūzmēšanās riskus, piemēram, pie ieejām.

Tāpat tiek paredzēts, ka mācību process augstskolās daļēji notiek attālināti, proti – lekcijas notiek attālināti, bet praktiskās nodarbības, kas ir svarīgas, lai studenti apgūtu praktiskās iemaņas, var notikt klātienē, ievērojot stingrus piesardzības pasākumus.

Jau vēstīts, ka pēdējā diennaktī veikti 5726 Covid-19 testi, reģistrēti 250 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī viena persona mirusi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!