Štāba bataljona godasardzes rotas bijušais karavīrs Rūdolfs Freimanis tiesājas ar Aizsardzības ministriju (AM) un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) par veselības problēmām, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

25 gadus vecais Freimanis ir trešās grupas invalīds, kuram operācijas laikā sirdī ir ievietota mākslīga detaļa. Līdz ar to jaunajam vīrietim regulāri jāseko līdzi savam veselības stāvoklim, ik mēnesi nodot analīzes un katru dienu dzerot zāles.

Bijusī militārpersona uzsākusi tiesvedību pret AM un NBS par viņa atvaļināšanas apstākļiem, materiālo, morālo un ārstniecības izdevumu kompensāciju.

AM un NBS par Freimaņa lietu no jebkādiem komentāriem atsakās.

2010. gada beigās Rūdolfs nolēma doties armijā. Pēc Kājnieku skolas viņu nosūtīja uz Štāba bataljona godasardzes rotu, kur pavadīja visu dienesta laiku līdz pat 2015. gada 30. jūlijam, kad viņu atzina par dienestam nederīgu un pēc tam atvaļināja.

Pirmās veselības ķibeles Freimani skārušas lauku mācībās, kad viņam bijis jānes cits karavīrs. Celšanas brīdī Freimanis dzirdējis tirkšķi un dūrienu cirksnī. Bet uzdevumu izpildījis un mācības turpinājis. Pēc tam, analizējot situāciju, karavīrs nospriedis, ka konkrētais uzdevums bijis neadekvāti smags mācībām.

2014. gada sākumā Rūdolfam sāka paaugstināties asinsspiediens, kas visu mūžu bijis normāls. Pēcāk februārī viņam konstatēja "sirds aortālā vārstuļa iedzimtu patoloģiju, kas saasinājusies līdz kritiskai situācijai". Jau jūnijā viņam tika veikta operācija.

"Emocionāli smags periods. Pirms operācijas dakteris Stradiņš man sacīja, ka veiksmīgas operācijas procents ir 70 – 80%, ļoti drošs. Teica, ka tas ir iedzimts defekts, kas parasti parādās ne agrāk kā 40 – 50 gadu vecumā, bet man tas ir tik ātri progresējis dienesta fiziskās un psihoemocionālās slodzes dēļ," laikrakstam norādījis Freimanis.

Atgriežoties dienestā, Rūdolfs piedalijās iekšējos norīkojumos un teorētiskajās mācībās. Armijas daktere sacījusi, ka karavīru atvaļināšot. "Tas man bija sāpīgi, jo visu dienesta laiku esmu uzticējies ārstiem. Vēlreiz aizgāju pie daktera Stradiņa, kurš rakstiski apliecināja, ka sirds kaites straujā progresija saistīta ar dienestu, tajā esošo slodzi un pārslodzi un ka sirds kaite diagnosticēta novēloti," uzsvērusi bijusī militārpersona.

Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija līdztekus 3. invaliditātes grupai bijušajam karavīram noteica 25 – 59% darbaspēju zaudējumu. Kad Freimanis uzsāka dienestu, viņam tika noteikta augstākā iespējamā militārā dienesta veselības kapacitāte A6.

"Uzskatu, ka ārstiem vajadzēja konstatēt sirds vārstuļa patoloģiju, kas man ļautu izvērtēt situāciju, mainīt dzīvesveidu un saglabāt dabisku sirdi līdz pat vecumam, varbūt pat pavisam izvairīties no operācijas. Tā vietā sanāk, ka darīju visu, lai sirdi sabeigtu, un mans veselības stāvoklis strauji un neatgriezeniski ir pasliktinājies," laikrakstam atzinis Freimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!