Foto: LETA

Līdz ar meteoroloģiskā pavasara iestāšanos valsts rietumu un centrālajos rajonos sākas pavasara pali. Kurzemes un Zemgales upēs jau šonedēļ gaidāma palieņu applūšana. Vietām Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis paaugstināsies par 0,5-2 m, sastrēgumu gadījumā – vēl par 1-2 m, portālu "Delfi" informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Lielupē tās baseina reljefa dēļ ledus sastrēgumu izveidošanās iespējama vairākos upes posmos: pie Staļģenes, Mežotnes un Jelgavas. Ledus sastrēgumi var izveidoties arī Lielupes pietekās.

Vidzemes un Latgales upēs palu perioda norisi noteiks meteoroloģiskā situācija upju baseinos martā: gaisa temperatūras režīms un nokrišņu daudzums.

Labvēlīgos meteoroloģiskos apstākļos – pakāpeniskas un lēnas temperatūras paaugstināšanās un maza nokrišņu daudzuma dēļ – palu process varētu ritēt lēnām bez straujām ūdens līmeņu izmaiņām, kas izraisītu lielus plūdus.

Lai arī šobrīd situācija ir stabila, plūdu iestāšanās varbūtība ir augsta. LVĢMC veic situācijas monitoringu, apkopo informāciju un kopā ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Latvenergo, Valsts policiju, pašvaldību policiju un citām institūcijām ir gatavs situācijas monitoringam un rīcībai plūdu apstākļos.

"Jāņem vērā, ka prognozēt ledus sastrēgumus un plūdus var tikai dažas dienas uz priekšu, aicinām pašvaldības un iedzīvotājus sekot līdzi situācijai un būt gataviem reaģēt pie dažādiem pavasara palu scenārijiem," vēsta LVĢMC.

Kurzemes un Zemgales upju pavasara palu prognoze, hidroloģisko procesu attīstības tendences Vidzemes un Latgales upēs atrodama LVĢMC mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!