Partijas "Jaunais centrs" (JC) dome sestdien akceptēja apvienošanos ar Tautas saskaņas partiju (TSP), kā arī darba grupas izstrādātos jaunās apvienības dibināšanas līguma un statūtu projektus, aģentūru LETA informēja JC priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.
Plānots, ka pirmdien, 6.jūnijā, par šo pašu jautājumu lems TSP dome, savukārt 9.jūlijā varētu notikt abu partiju kongresi, kad iecerēts lemt par apvienības izveidi, reglamentējošo dokumentu apstiprināšanu un jaunās apvienības lēmējinstitūcijām.

Kā skaidroja Dolgopolovs, iepriekš partijas vienojās, ka abu partiju kongress tiks sasaukts vienā dienā. Savukārt pēc tam tajā pašā dienā jānotiek jaunās apvienības konferencei, kurā tiks apspriesti tehniski jautājumi.

Ja abu partiju kongresi akceptēs apvienības izveidi, deleģējot pārstāvjus apvienības domē un padomē, pirmajos darbības gados plānots pieturēties pie paritātes principa, savukārt vēlāk to noteikšot statūti. Konkrētus JC kandidātus apvienības lēmējinstitūcijām Dolgopolovs pagaidām nenosauca, norādot, ka negrib apsteigt notikumus.

Pēc JC vadītāja teiktā, pagaidām netika diskutēts par to, kāds būs apvienības nosaukums. Viņš pieļāva iespēju, ka tā būs apvienība "Jaunais centrs/Saskaņa". Šāds nosaukums, pēc Dolgopolova domām, ļaus vēlētājiem saprast, ka divas partijas ir apvienojušās vienā apvienībā, savukārt tālākajā procesā varētu runāt arī par jaunas partijas izveidi. Viņš uzsvēra, ka šim procesam ir vajadzīgs laiks un ka viss jādara "soli pa solim".

Dolgopolovs pagaidām atturējās runāt par citiem iespējamajiem partneriem, kas varētu pievienoties apvienībai. Viņš piebilda, ka konsultācijas notiek, tomēr patlaban esot pāragri runāt par konkrētiem partneriem.

Runājot par TSP domes iespējamo lēmumu, JC vadītājs atzina, ka šāda veida integrācijas procesi nav viegli. Partiju iekšienē pastāv dažādi viedokļi, tādēļ patlaban esot grūti prognozēt TSP domes lēmumu.

Savukārt TSP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA prognozēja, ka partijas dome, visticamāk, pieņems lēmumu turpināt apvienošanos. Viņš pagaidām nevarēja pateikt, kad notiks partijas kongress, tomēr atzina, ka abu partiju kongresu rīkošana vienā dienā būtu loģiska.

Jautājums par jaunās apvienības nosaukumu patlaban esot atklāts, taču vēl lielāks jautājums, pēc Urbanoviča teiktā, ir - cik un kādas partijas būs apvienībā. Viņš stāstīja, ka patlaban bez JC sarunas notiek ar vēl vismaz četrām partijām, kuru nosaukumus TSP pārstāvis pagaidām nevēlējās atklāt. Tos varēšot publiskot pēc tam, kad šīs partijas pašas pieņems lēmumus.

Urbanovičs uzskata, ka attiecībā uz citu partneru piesaistīšanu situācija ir "pozitīva un apvienība varētu izveidoties diezgan plaša".

Vaicāts, vai TSP priekšsēdētāja Jāņa Jurkāna un Dolgopolova kādreizējās domstarpības nevarētu traucēt partiju apvienošanās procesā, Urbanovičs norādīja, ka viņi "abi ir gudri un atbildīgi politiķi, kuriem vēlētāju uzticība un gaidas ir svarīgākas par pagātnē pateiktiem vārdiem vai izdarītiem žestiem".

Kā informēja Dolgopolovs, līdz 20.jūnijam varēs iesniegt grozījumus un papildinājumus JC domes akceptētajiem dokumentiem.

TSP un JC domes izveidoja kopīgu darba grupu, kas izstrādāja priekšlikumus abu partiju sadarbībai, gatavojoties 9.Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!