Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) otrdien nolēma izveidot jaunu darba grupu, kuras uzdevums būs nedēļas laikā saskaņot plānotos grozījumus ar valsts drošību saistītajos likumos.

NDK vadītājs Dzintars Jaundžeikars portālam "Delfi" sacīja, ka komisija otrdien, uzklausot valdības, Valsts prezidenta kancelejas, prokuratūras un drošības iestāžu pārstāvju viedokli, nolēma vēl precizēt atsevišķus jautājumus ar valsts drošību saistītajos likumos, tādēļ no visu ieinteresēto institūciju pārstāvjiem izveidota jauna darba grupa, kura nedēļas laikā sagatavos likumu grozījumu galīgo versiju.

Jaundžeikars sacīja, ka, skatot jautājumu par likumu grozījumu redakciju, atklājušās vairākas nepilnības, kuras labošot darba grupa. Tā likumprojektu galīgo versiju NDK iesniegšot nākamo otrdien, bet pēc tam komisija likumu labojumus iesniegs izskatīšanai Saeimā.

Jau vēstīts, ka premjera birojs sagatavojis jaunu redakciju valsts drošības likumu grozījumiem, kas paredz, — ja Saeimas Nacionālās drošības komisija konstatē nepieciešamību veikt pārbaudi kādā no drošības iestādēm, to var īstenot ģenerālprokurors. Viņš arī var deleģēt īpaši pilnvarotu prokuroru izveidot pārbaudes veikšanai komisiju, tajā iekļaujot citu drošības iestāžu pārstāvjus, izņemot pārbaudāmo iestādi.

Jaundžeikars iepriekš pieļāva, ka jaunos valsts drošības likumu grozījumus Saeima varētu izskatīt, otrajā lasījumā grozot likumus, taču patlaban iecerēts, ka otrajā un trešajā lasījumā Saeima par tiem lems tikai tad, kad būs zināmi referenduma rezultāti.

CVK no 3. aprīļa līdz 2. maijam organizēs parakstu vākšanu par tautas nobalsošanas ierosināšanu saistībā ar Valsts prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas apturētajiem Nacionālās drošības likuma un Valsts drošības iestāžu likuma grozījumiem. Ja parakstu vākšanas laikā tiks savākti 149 064 balstiesīgo iedzīvotāju paraksti, tad notiks referendums par šiem likumiem. Referenduma organizēšana, ja vien negroza likumu par tautas nobalsošanu, nav apturama šādā gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!