Foto: LETA

Ministru kabineta (MK) otrdien atbalstītie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi augstākās izglītības finansēšanas modeļa maiņai, ļaušot finansēt tādu augstāko izglītību, kas cieši saistīta ar Latvijas tautsaimniecības vajadzībām, pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Paredzēts, ka jaunais modelis sakārtos augstākās izglītības finansēšanas sistēmu. Tas balstīts uz trim pīlāriem: finansējums studiju nodrošināšanai, finansējums par sasniegtajiem rezultātiem, un attīstības finansējums, informēja IZM Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļā.

"Jaunais modelis ļaus mums finansēt tādu augstāko izglītību, kura ir cieši saistīta ar Latvijas tautsaimniecības vajadzībām. Jaunā kārtība rosinās augstskolas ciešāk saistīt izglītību un pētniecību un motivēs uzlabot studiju kvalitāti. Šis ir nozīmīgs lēmums, lai nākotnē Latvijas augstskolas spētu konkurēt ar Eiropas labākajām universitātēm" skaidroja Seile.

Saskaņā ar plānoto reformu, studiju nodrošinājuma finansējums tiks saistīts ar Latvijas tautsaimniecības attīstības un darba tirgus vajadzībām. IZM informēja, ka plānots aktualizēt arī "studiju vietas" izmaksu aprēķina metodiku un studiju izmaksu koeficientus. Augstākās izglītības institūcijām būs jāievieš rezultātu pārvaldība un rezultātos balstīta personāla atalgojuma sistēma.

Savukārt snieguma finansējums tikšot piešķirts institūcijām, kas vislabāk iesaistījušas pētniecībā studentus un jaunos zinātniekus, veiksmīgi sadarbojušās starptautiski un ar uzņēmējiem. Šogad tam paredzēts finansējums 5,5 miljonu eiro apmērā, 2016. gadā 6,5 miljonu eiro apmērā, bet 2017. gadā 6,5 miljonu eiro apmērā. Finansējumu piešķirs Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības un Zemkopības ministriju padotībā esošajām augstākās izglītības institūcijām.

Turpretim attīstības finansējums, tiks piešķirts augstskolu un mācību procesa modernizācijai. Sākot no 2015. gada tam paredzēts specifiskais atbalsts Eiropas Savienības Kohēzijas politikas fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība", informēja IZM.

Jaunajā finansēšanas kārtībā ir iestrādāti kvalitāti motivējoši mehānismi, kas veicināšot pāreju uz finansējumu atbilstoši rezultātam, proti, par sniegumu pētniecības un studiju procesa integrācijā, kā arī sniegs papildus studiju finansējumu inovatīvām, tautsaimniecības attīstības vajadzībām atbilstošām programmām un izglītības pieejai reģionos.

IZM gan norādīja, ka jaunais finansēšanas modelis neattiecas uz Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju, ko finansē no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Modelis neattiecas arī uz Iekšlietu ministrijas sistēmas izglītības iestādēm – koledžām.
Grozījumi atbilstošajos MK noteikumos IZM jāsagatavo līdz 2015. gada 1. jūlijam, nosakot līdzekļu piešķiršanas kārtību. Līdzekļi finansēšanai piešķirami līdz 2015. gada 1. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!